Τη δημιουργία εξειδικευμένου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον Προϋπολογισμό 2020-2027 της ΕΕ με πίστωση 4.8 δισ. για τις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση από τον άνθρακα, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, υποστήριξε στην ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Το ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου για να προχωρήσει, θα ενισχύσει περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα και βρίσκονται σε μετάβαση σε 12 κράτη-μέλη και 41 Περιφέρειες.
Η κ. Σπυράκη στην αρχή της τοποθέτησής έδειξε στους παρευρισκόμενους εικόνες από τα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις από τον άνθρακα στην υγεία των πολιτών. «Τα περιστατικά του καρκίνου παραμένουν στο 30.5% και το προσδόκιμο της ζωής μειώνεται » είπε χαρακτηριστικά.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Επίτροπο Κανιέτε να πείσει το Συμβούλιο να υποστηρίξει τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να υποστηριχθούν τα έργα που θα δώσουν δουλειές και θα μειώσουν την εξάρτηση από τον άνθρακα σε πολλές περιφέρειες της ΕΕ. «Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί οικονομική ευκαιρία, προωθώντας βιώσιμες επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολλά και περιλαμβάνουν: καθαρότερο αέρα, καλύτερη ποιότητα εργασίας και βελτιωμένες συνθήκες ζωής» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.
Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2020-2030 χρειάζονται ετήσιες επενδύσεις 379 δισ. προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα. «Είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε 900.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε» σημείωσε η κ. Σπυράκη .