Για τον Εμμανουέλ Μακρόν ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στους 19 μήνες της θητείας του.
Ο ηγέτης που δεν λύγισε μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ ή την Μαρίν Λεπέν, γονάτισε μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα» που απειλούσαν με τις κινητοποιήσεις τους να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό του μέλλον και την οικονομία της χώρας.
«Η οργή είναι βαθιά και από πολλές απόψεις τη βρίσκω δικαιολογημένη», είπε με συμφιλιωτικούς τόνους στο διάγγελμά του στο γαλλικό λαό σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Κι αυτό για έναν πρόεδρο που μέχρι πρότινος δεν έκανε βήμα πίσω μπροστά στις διαμαρτυρίες συνιστά μια στροφή 180 μοιρών.
Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί με δώρα «σαν Αη Βασίλης» να πείσει τα «κίτρινα γιλέκα» να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, είπε μια σχολιάστρια της γαλλικής τηλεόρασης.
Κι η αλήθεια είναι ότι έβγαλε αρκετά δώρα απ’ το σάκο του: αυξήσεις των μισθών κατά 100 ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο του 2019, κατάργηση το ερχόμενο έτος της αύξησης του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα, δεσμεύσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής -αν και ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει σε ισχύ τον «φόρο πλούτου»-.
Ανησυχία για την τρύπα στον γαλλικό προϋπολογισμό από τα δώρα του Μακρόν
Αλλά τα δώρα του Μακρόν αναμένεται να έχουν αξιοσημείωτο κόστος για την γαλλική οικονομία, διογκώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αυξάνοντας το κρατικό χρέος πάνω από το 100% έναντι του ΑΕΠ και υπαναχωρώντας στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις νέες παροχές που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 10 δισ σε απώλειες εσόδων και μια πρόσθετη επιβάρυνση περίπου μισής μονάδας στο ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.
Αρκετοί από τα «Κίτρινα Γιλέκα» είπαν ότι έγιναν κάποια πρώτα βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όμως άλλοι έκριναν ανεπαρκείς τις παροχές του Μακρόν και ορκίστηκαν να συνεχίσουν τα μπλόκα.
Η κυβέρνηση από την άλλη ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις θα έχουν εκτονωθεί μέχρι το τέλος του μήνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν σε συνδυασμό με την κόπωση των διαδηλωτών, την αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τις καταστροφές και τις λεηλασίες και την άφιξη της εορταστικής περιόδου.
Το πολιτικό κόστος για το κύρος του Γάλλου προέδρου εντός και εκτός τειχών είναι ήδη υψηλό. Αν και τα φορολογικά μέτρα και η μικρή έστω ανάπτυξη της οικονομίας ώθησαν πέρυσι το έλλειμμα κάτω από το 3% έναντι του ΑΕΠ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσον θα αποδώσουν καρπούς τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει του χρόνου το έλλειμμα στο 2,8%, στόχος που φαντάζει πλέον ακατόρθωτος λόγω των νέων παροχών, αλλά κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις ταραχές και τις διαδηλώσεις που κρατούν σχεδόν έναν μήνα.
Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα βίαιες διαδηλώσεις ανάγκασαν τους ενοίκους του Ελυζέ να κάνουν πίσω σε σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Εκπαίδευση. Τώρα άρχισε να βαδίζει κι ο Μακρόν στον ίδιο δρόμο. Και όπως σχολιάζει το Politico «παραμένει ανοικτό αν θα καταφέρει να αποκαταστήσει το κύρος του και να αναβιώσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα».