Μια ιδιαίτερη «βεντέτα» έχει ξεσπάσει στην Κρήτη, ύστερα από την απόφαση της δημοτικής Αρχής Ανωγείων να προσπαθήσει να κατοχυρώσει το «αντικριστό» ως «Ανωγειανό οφτό».
Η ενέργεια της δημοτικής Αρχής των Ανωγείων προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση 31 (!) πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, που ζητούν το παραδοσιακό έδεσμα να χαρακτηριστεί ως Κρητικό -και όχι Ανωγειανό- με την μέθοδο του Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ).
Στην επιστολή που συνέταξαν και έστειλαν στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αναφέρουν ότι η κίνηση της δημοτικής Αρχής Ανωγείων έχει ως σκοπό να διασφαλιστεί η γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η είδηση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση αλλά και γέλωτα, αφού φαίνεται ότι για κάποιους η γραφικότητα δεν έχει όρια. Για όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη , το "αντικριστό" ή "οφτό" κατά άλλους αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Το Αντικριστό είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας και σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιστορική του ρίζα ξεκινά αιώνες πριν ανοίξει οι όρεξη κάποιων για την ιδιοποίηση του» τονίζουν στη συνέχεια.
Οι 31 πολιστιστικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για «προσπάθεια καπήλευσης και παραχάραξης της ιστορίας» και ζητούν από την Περιφέρεια Κρήτης να πάρει θέση εγγράφως. Επιπλέον, σημειώνουν ότι θα προχωρήσουν «σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε το κοινό πολιτισμικό μας κεκτημένο». Οι αντιδρώντες, τέλος, προτείνουν στην περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το «αντικριστό» να αναγνωριστεί με τον τίτλο «Κρητικό Οφτό» ή «Κρητικό Αντικριστό», ούτως ώστε «να καλύψει όλες τις περιοχές που μετέχουν σε αυτό το γαστρονομικό, πολιτιστικό χαρακτηριστικό».
Οι σύλλογοι που υπογράφουν είναι: Ζωνιανά, Αξός, Βενί, Μυλοποταμιτών, Λειβαδίων, Κράνα, Γέργερη, Νίβριτος, Ζαρός, Κρουσώνας, Αγ. Βαρβάρας, Πλατάνια Αμαρίου, Μέρωνας, Βορίζα, Γερακάρι, Πανασός, Μαστραχιανά, Καρδιαμανά, Καμάρες, Αποδούλου, Χελιαν, Ανω Ασίτες, Κάτω Ασίτες, Απομαρμά, Πυργού, Πετροκεφάλι, Μόνισκια, Αγ. Ιωάννης, Μοναστηράκι, Γερακάρι, Τύλισος, Λουτράκι.
Τι είναι το αντικριστό
Για να γίνει το αντικριστό χρησιμοποιείται συνήθως αρνί περίπου 1 έτους και –σπανιότερα- κατσίκι. Το ζώο τεμαχίζεται στα τέσσερα, προστίθεται αλάτι και οι ψήστες περνάνε με προσοχή στο κάθε κομμάτι κρέας ένα μυτερό ξύλο. Έπειτα σκάβεται ένας λάκκος όπου τοποθετούνται πολλά ξύλα, ώστε να δημιουργηθεί άφθονη φωτιά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη στην ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος, ακόμα και την κατεύθυνση του ανέμου.