Μάριο Σεντένο στη SZ: Επρεπε να μάθουμε με σκληρό τρόπο - iefimerida.gr

Μάριο Σεντένο στη SZ: Επρεπε να μάθουμε με σκληρό τρόπο

Ο Μάριο Σεντένο/Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις γερμανικές ανησυχίες, τις ιταλικές ευαισθησίες και τη μακρά νύχτα των Βρυξελλών του πρόσφατου Εurogroup, μιλά σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Αναφορικά με τη μακρά διάρκεια του πρόσφατου eurogroup (16 ώρες), ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι όλοι γνώριζαν ότι έπρεπε να προκύψει αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Στόχος ήταν να πάρει κανείς μαθήματα από την κρίση και να θωρακιστεί το ευρώ καλύτερα έναντι μελλοντικών αναταράξεων.

Προσθέτει ακόμα ότι έπρεπε να «λυθούν πολλοί κόμποι», μεταξύ των οποίων, η συζήτηση για το εάν η νομισματική ένωση χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, θέμα για το οποίο θα ζητήσει εντολή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου το θέμα να αναπτυχθεί στο Εurogroup.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με επιχειρήματα την ανάπτυξη επενδύσεων και την οικονομική σταθερότητα, κατευνάζοντας, παράλληλα, όσους εκφράζουν ανησυχίες περί κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, καθώς υποστηρίζει ότι ο κοινός προϋπολογισμός δεν θα αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, κρίνει ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027.

Εν τω μεταξύ, ο Σεντένο επαινεί τον εποικοδομητικό ρόλο του ομοσπονδιακού Υπ. Οικονομικών , Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια του πρόσφατου eurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έδειξε διάθεση συμβιβασμού», ενώ ο ίδιος αξιολογεί ως σημαντικά βήματα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κάποια επείγουσα κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι ο ΕΜΣ απέχει πολύ από τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο Σεντένο υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup, αναφέροντας ότι ο ΕΜΣ αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες, ενώ οι τράπεζες γίνονται πιο αξιόπιστες, λόγω του backstop του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών.

Ο πρόεδρος του Εurogroup δίνει έμφαση στον κοινό προϋπολογισμό και την ασφάλιση καταθέσεων- ζητήματα που βλέπει επικριτικά η γερμανική πλευρά- και για τα οποία θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας σε υψηλό επίπεδο για την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία των γερμανών αποταμιευτών ότι θα πρέπει να πληρώσουν τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο Σεντένο εξηγεί ότι η ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του εθνικού συστήματος κάθε χώρας και η σχετική συζήτηση θα μπορέσει να διεξαχθεί όταν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, κατά κύριο λόγο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις ΗΠΑ, η αντίστοιχη διαδικασία διήρκεσε 50 έτη, αλλά σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική γνώση, αν και σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε αυτό με την τότε Αμερική, σχολιάζει (σ.σ.γελώντας).

Στη διάσταση απόψεων αναφορικά με την οικονομική πολιτική που πρεσβεύουν ο ευρωπαϊκός βορράς και νότος, ο Σεντένο απαλύνει την εικόνα και τονίζει ότι το σημαντικό είναι να κατατίθενται προτάσεις και να «μην κλείνουν πόρτες».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται δυσπιστία ως προς το πρόσωπο του, με αφορμή την επιστολή του ολλανδού Υπ. Οικονομικών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου ανέφερε ότι ο Σεντένο δεν θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα εντός του Εurogroup, o πρόεδρος του eurogroup απαντά ότι τον Ιούνιο οι ευρωπαίοι Υπ. Οικονομικών δεν ήταν έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία και ο ίδιος το κατέγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του Εurogroup.

Αναφέρει ακόμα ότι οι Υπ. Οικονομικών αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και υπάρχει κατανόηση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό της Ιταλίας ότι η Κομισιόν τη μεταχειρίζεται χειρότερα από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, ο Σεντένο αναφέρει ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (όπως για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη), και από την ευελιξία του, η Ιταλία έχει επωφεληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζει ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία είχαν μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο παρελθόν και ότι η Κομισιόν εφαρμόζει τους κανόνες ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών- και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης στην παρούσα φάση έχουν έλλειμμα κάτω του 3% και για αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι, τονίζει ο Σεντένο.

Τέλος, όσον αφορά το μάθημα από την κρίση στη χώρα του, την Πορτογαλία, ο Σεντένο συνοψίζει ότι «η ευρωπαϊκή κρίση άλλαξε πολύ τη χώρα μας. Και έπρεπε να το μάθουμε με σκληρό τρόπο. Το σημαντικότερο μάθημα για το μέλλον είναι αυτό: τα ρίσκα πρέπει πάντα να αποφεύγονται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάριο Σεντένο Ευρωζώνη κρίση τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ