Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπερεθνικής Αρχής που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα της ρευστότητας, πρότεινε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε πως «αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο κράτος-τράπεζα, χρειάζεται οι κίνδυνοι να επιμεριστούν σε διασυνοριακή βάση με τρόπο πολύ καλύτερο, δηλαδή βραχυπροθέσμως μέσω μιάς πανευρωπαϊκής Αρχής, που θα έχει την ευχέρεια να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, κάτι τέτοιο θα μάς βοηθούσε», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει ούτε τα κριτήρια παρέμβασης της Αρχής αυτής, ούτε τον τρόπο χρηματοδότησής της.
Πάντως, στην έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως «Δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε κάποιο ποσοστό, όμως θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη».
«Στο μέτρο που παρόμοια ανακεφαλαιοποίηση θα συσχέτιζε την επιχειρηματική δράση με την πίστωση, εύκολα θα γινόταν η απόσβεσή της, ευκολότερα πάντως συγκριτικά με άλλες προτεινόμενες μεθόδους», παρατηρεί επίσης ο ίδιος.
Το ΔΝΤ στην έκθεση αυτή έχει εισηγηθεί μείωση των τραπεζικών ισολογισμών στη 17μελή ευρωζώνη συνολικώς κατά περίπου 2,5 τρισ.αμερικανικά δολάρια - για φέτος, αλλά και του χρόνου.
Ο οικονομολόγος Μπλανσάρ σχολιάζει, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, σταδιακά, όλη την ευρωζώνη, «σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας».