Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι στους δρόμους, χιλιάδες προσαγωγές, εκατοντάδες συλλήψεις, συγκρούσεις σώμα με σώμα και δεκάδες τραυματίες συνθέτουν την εικόνα όσων συνέβησαν το Σάββατο στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, ενώ 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, αριθμοί που θα αυξηθούν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Ενδεικτικά, μόνο στο Παρίσι 126 άτομα μετέβησαν σε νοσοκομεία της πόλης για να φροντίσουν τα τραύματά τους.
Το χρονικό
Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα, όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής κι οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος. Το κλίμα σε αρκετά σημεία ήταν πολεμικό, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.
Οι Αρχές βρίσκονταν στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων, εξελίχθηκε στη συνέχεια ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Σε όλη τη χώρα
Ταραχές ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές του Παρισιού αλλά και της γαλλικής επαρχίας. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.
Από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε για μία ακόμη φορά σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία «δεν προχωράει». Είπε επίσης, χωρίς αποδείξεις, ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Θέλουμε τον Τραμπ».
Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «Κίτρινων Γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Επίθεση και κατά δημοσιογράφων
Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου-λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου "flash-ball" στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.
Ο πρώτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στο Twitter, ανέφερε ότι το πρόσωπο που στράφηκε εναντίον του, ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, του ζήτησε συγγνώμη.
«Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, "λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο"» περιγράφει ο ίδιος στην εφημερίδα του.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων A2PRL, κατήγγειλε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε με του ίδιου τύπου όπλο, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με το αιμάτωμα που προκλήθηκε, «ενώ είχα το δημοσιογραφικό περιβραχιόνιό μου σε εμφανές σημείο».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Journal du dimanche επιβεβαίωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της «δέχθηκε επίθεση δύο φορές από έναν αστυνομικό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κίτρινων γιλέκων». Συνάδελφός του κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γκλοπ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική του ταυτότητα ήταν «ορατή».
Και άλλοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν ταραξίες ή διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους εξοπλισμούς προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο να τραυματιστούν.
«Κράνη και προστατευτικές μάσκες εκλάπησαν από τους αστυνομικούς διότι έβγαζα μια φωτογραφία» ανέφερε η φωτορεπόρτερ Βερονίκ ντε Βιγκερί στο Twitter, λίγο αφότου εκτέθηκε σε δακρυγόνα χωρίς να μπορεί να προστατευτεί.
Φιλίπ: Να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είπε σήμερα ότι πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Εντουάρ Φιλίπ εξέφρασε τον «θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, που σήμερα τήρησαν τον νόμο απέναντι στους ταραξίες, σε πρόσωπα που δεν ήρθαν για να πουν τη γνώμη τους, αλλά συχνά για να πλακωθούν, να προκαλέσουν, να λεηλατήσουν κάποιες φορές».
«Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της επαρχίας ταραξίες συνεχίζουν το έργο τους και πρέπει, επομένως, να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε ο Φιλίπ.
Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης διατύπωσε «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας… απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».