Την άνοιξη αντί του χειμώνα στις ελληνορωσικές σχέσεις στοχεύει να επαναφέρει με την επίσκεψη του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, δίνοντας το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ρωσία.
Ηδη ανοίγει ξανά ο δρόμος για συνεργασία στο ενεργειακό και στο επίπεδο του τουρισμού με το μνημόνιο που υπογράφτηκε χτες στη Μόσχα το οποίο ανοίγει δρόμους και για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης της υγείας και της Παιδείας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα με τη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων δηλώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες που πέρασαν» αναμένει να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες καθώς με τον πρόεδρο Πούτιν διατηρεί μια ειλικρινή και σταθερή σχέση.
Σήμερα άλλωστε οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο όπου αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια να «λιώσουν» οι πάγοι που προκάλεσαν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα το περασμένο Καλοκαίρι.
Τα αγκάθια μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι δύο, και με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους μέσω ΠΓΔΜ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών που επιχειρεί να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσιπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, και την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ιστορική» οδηγεί την ΠΓΔΜ κατευθείαν στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ και την Βορειοατλαντική συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην διεύρυνση της επιρροής της στα Βαλκάνια όπου παραδοσιακά η Μόσχα είχε λόγο.
Χαρακτηριστικά του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο οι Ρώσοι υποδέχονται την βούληση Τσίπρα-Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι τα όσα λέει σήμερα στην ΕΦ.ΣΥΝ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος στη συνέντευξη του μιλά για δημοψήφισμα που απέτυχε όπως επίσης και για εκβιασμούς και χρηματισμό βουλευτών στη γειτονική χώρα, ώστε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπων.
Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας μιλάει ακόμα για ανάμειξη των ΗΠΑ, ενώ χαρακτηρίζει σπέκουλες τα επιχειρήματα τα περί σταθεροποίησης στα δυτικά Βαλκάνια ρίχνοντας βέλη στην Πρίστινα.
Η Αθήνα πάντως διαχωρίζει τα δυο θέματα. Ξέχωρα από την Νατοϊκή προοπτική που προδιαγράφεται για την ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι η λύση ενός πολυετούς προβλήματος θα ενισχύσει τα εθνικά συμφέροντα και θα συμβάλλει στο άνοιγμα μιας νέας εποχής για τα δυτικά Βαλκάνια.
Το δεύτερο αγκάθι είναι η προσέγγιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον. Η ελληνική πλευρά αν και φαίνεται να έχει εμβαθύνει σημαντικά την έλληνοαμερικανική συνεργασία, επιδιώκει να διατηρήσει αυτή την «ειδική» σχέση με την Μόσχα, η οποία βασίζεται σε μακραίωνη παράδοση.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αν και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η μόνη χώρα μέλος της συμμαχίας που διατηρεί στο οπλοστάσιο της προηγμένα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής.
Αλλωστε όπως υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι με γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση Τσιπρα, επιβάλλει τις πολυμερείς συνεργασίες. Εξ άλλου υπενθυμίζουν ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά μια σειρά χωρών στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου που διατηρούν ταυτόχρονα εξαιρετικές και λειτουργικές σχέσεις παράλληλα και με την Ουάσιγκτον και με την Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιθυμεί την διατήρηση του ισχυρού ρόλου των Ρώσων στην υπόθεση του Κυπριακού.