Ένα ισχυρό τράνταγμα του φορτίου με μπαταρίες λιθίου που μετέφερε η πτήση ΜΗ370 μπορεί να προκάλεσε φωτιά που γρήγορα τύλιξε στις φλόγες το μοιραίο αεροσκάφος, υποστηρίζει πρώην πιλότος της United Airlines.
Το Boeing της Μalysia Airlines μετέφερε 221 κιλά μπαταριών ιόντων λιθίου στο χώρο του φορτίου, όταν εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.
Κι όπως εκτιμά ο συνταξιούχος κυβερνήτης Ρος Εμέ, με τα 40 χρόνια πτητικής εμπειρίας, ένα δυνατό τράνταγμα των μπαταριών δεν αποκλείεται να προκάλεσε μια φονική πυρκαγιά στο αεροσκάφος. «Έχουν καταγραφεί αρκετές άλλες πυρκαγιές που έχουν αποδοθεί σε μπαταρίες ιόντων λιθίου», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aero Consulting Experts στη Daily Star. Oι μπαταρίες αυτές,είπε, «είναι πολύ ασταθείς και όταν ξεκινήσει μια φωτιά είναι σχεδόν αδύνατο να τη σβήσεις. Τα Boeing 777 διαθέτουν ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης στο χώρο των αποσκευών, αλλά τέτοια φωτιά τίποτε δεν μπορεί να τη σβήσει. Σβήνει μόνη της. Μπορεί να την προκαλέσει ένα δυνατό τράνταγμα την ώρα της φόρτωσης, μπορείς να προκαλέσεις ένα θερμικό σοκ είτε ρίχνοντας κάτω το φορτίο είτε με υπερθέρμανση για κάποιο λόγο. Μερικές φορές πιάνουν φωτιά έτσι ξαφνικά».
Σύμφωνα με την αμερικανική εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) από τον Μάρτιο του 1991 έχουν καταγραφεί 225 περιστατικά με καπνούς, πυρκαγιές, υπερθέρμανση ή έκρηξη μπαταριών λιθίου στο χώρο φορτίου ή των αποσκευών είτε εν πτήσει είτε σε αεροδρόμια.
Το 2010 δύο μέλη του πληρώματος ενός μεταγωγικού Boeing 747-400 της UPS σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του περίπου 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος. Οι αρμόδιες τοπικές Αρχές συμπέραναν «μετά λογικής βεβαιότητας ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στο χώρο του φορτίου, που περιείχε μεταξύ άλλων μπαταρίες ιόντων λιθίου».
Το περιστατικό αυτό ήταν που έβαλε σε σκέψεις τον Εμέ για την τύχη του Boeing της Malaysia. «Αγνοούν πώς ακριβώς έπιασε φωτιά το αεροπλάνο της UPS, αφού μετέφερε πολλά πράγματα. Η MH370 μετέφερε 221 κιλά μπαταριών ιόντων λιθίου κι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα εφόσον εκδηλώθηκε φωτιά, να ξεκίνησε από τις μπαταρίες αυτές».
Λόγω της ταχείας φόρτισής τους και της μεγάλης τους διάρκειας οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν ευρεία χρήση σε διάφορες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και λάπτοπ. Αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Νίτας Μπαλσάρα, όλες τους έχουν πιθανότητες να αρπάξουν φωτιά. «Είναι εντελώς απρόβλεπτες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επισημάνω ότι αν κάποιες μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, είναι αυτές».