Μπροστά στον κίνδυνο για ένα νέο «επεισόδιο» ενδοκυβερνητικής εσωστρέφειας βρίσκονται στο Μαξίμου, με τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί Μακεδονικής γλώσσας να προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία.
Παρότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανασκεύασε και ακολούθησαν και άλλες απόπειρες από την γείτονα προκειμένου να...μαζέψουν τα περί διδασκαλίας της Μακεδονικής στην Ελλάδα [Μακεδονία του Αιγαίου, είπε ο Ζάεφ], το εν λόγω περιστατικό δεν θεωρήθηκε λήξαν. Υπό την έννοια ότι αποτελεί άλλο ένα «κρούσμα» προκλήσεων που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα στην εσωτερική πολιτική σκηνή και κατά συνέπεια τον κυβερνητικό βίο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, απετέλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ο μικρός κυβερνητικός εταίρος να στηρίξει ακόμα και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης προκειμένου να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών! Μια τέτοια περίπτωση θα σημάνει, προφανώς, επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Δοκιμασία και στη Βουλή
Το πρώτο πράγμα που διαβλέπουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι οι δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και απώλειες ψήφων, από εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που δείχνουν μέχρι τώρα διατεθειμένες να βάλουν πλάτη. Δεν έχει περάσει απαρατήρητη άλλωστε από τους κυβερνητικούς, η μέχρι τώρα σιωπηρή στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.
Και όλα αυτά, την ώρα που στο Μαξίμου «καίγονται» να ξεπεράσουν τον κάβο της κοινοβουλευτική διαδικασίας, με την ψηφοφορίας να προγραμματίζεται για τους πρώτους μήνες του χρόνου.
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για να...μαζέψουν την κατάσταση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με σκοπό ο Τσίπρας να επιχειρήσει φυγή προς τα μπρος, ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου κεντρική πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον ίδιο.
Αυτό που θέλουν είναι να βγουν μπροστά επικοινωνιακά, να εξηγήσουν πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά θα κάνουν τα πάντα για να βελτιώσουν το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές. Η κατάσταση με τις καταλήψεις στα σχολεία άλλωστε προβλημάτισε έντονα τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου, ενώ διαπιστώνεται και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οτι πρόκειται για ένα μη προνομιακό πεδίο.
Τέλος, την ίδια που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να υπογραμμίσει –μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνησή του πέρα από τη διευθέτηση εθνικών θεμάτων, διορθώνει κοινωνικές και αδικίες καθώς και ότι στέκεται στο πλευρό των αδυνάμων.
Εμπλοκή στη Συμφωνία των Πρεσπών;
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να υπάρξει πρόσθετο πρωτόκολλο το οποίο θα είναι ερμηνευτικό της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα σε ό,τι αφορά στη γλώσσα και το έθνος.
Το πρωτόκολλο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ενταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών ως παράστημα το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της. Την υπόθεση έχει αναλάβει κατά τις ίδιες πληροφορίες ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Ευάγγελος Καλπαδάκης.
Ήδη ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζήτημα ερμηνείας της συνθήκης των Πρεσπών ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αναγνώριση “μακεδονικού έθνους” και πως η γλώσσα του γειτονικού κράτους είναι σλαβική.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι έχει ενημερωθεί και η αμερικανική πλευρά πως σε αντίθετη περίπτωση η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να φθάσει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.