Σε παράγοντα ύψιστης σημασίας για την ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων, αλλά και βελτίωση της εμπειρίας που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της χώρας μας, αναδεικνύονται οι συνέργειες ανάμεσα στην τουριστική βιομηχανία και στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ειδικά αυτού της αγροτοδιατροφής.
Μάλιστα από αυτή τη συνεργασία, αλλά και τη συνδημουργία νέων τουριστικών προϊόντων που θα επαυξάνουν την προσφερόμενη εμπειρία, "περνάει" το μέλλον των ελληνικών προορισμών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα των εργασιών της ημερίδας με τίτλο «Το κρασί συναντά τον τουρισμό».
Πρόκειται για την 3η θεματική ημερίδα εργασιών του ΣΕΤΕ με φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο κ. Ρέτσος, με γνώμονα την μεγιστοποίηση της εμπειρίας των επισκεπτών μας, προτεραιότητα παραμένει η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή.
Ειδικά, μάλιστα, το σκέλος της γαστρονομίας που εμπεριέχει και το κρασί, αναδεικνύεται σε παράγοντα που βάζει τη δική της σφραγίδα στην ταυτότητα του εκάστοτε προορισμού.
Το ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, όπως τονίστηκε, έχει αναγνωρίσει τη σημασία του ελληνικού οίνου και ήδη έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τον ελληνικό σύνδεσμο οίνου, πάντα με στόχο την ενίσχυση της ζύμωσης συνεργασιών ανάμεσα σε τουριστικές και οινικές επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Marketing Greece θα επικοινωνήσει τον ρόλο του κρασιού ως βασικό μέρος της γευσιγνωστικής εμπειρίας.
Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλας, ανάφερε ότι ο ελληνικός οίνος περικλείει πολιτισμό και ελληνικότητα, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Το ελληνικό κρασί είναι διαβατήριο για το εξωτερικό, τόνισε ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνεργασία των κλάδων τουρισμού και Οίνου. Μόλις τα 35 οινοποιεία από τα 250 είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό, επισήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χριστιάννα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού περνάει και μέσα από τη σύνταξη στρατηγικού σχεδιασμού μέσα από τις περιφέρειες και σε δεύτερο χρόνο με την ενσωμάτωση αυτών στην κεντρική σχεδίαση του υπουργείου.