Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την Τερέζα Μέι, καθώς η κυβέρνησή της κινδυνεύει να κατηγορηθεί για περιφρόνηση της Βουλής αν δεν δημοσιοποιήσει τις πλήρεις νομικές συμβουλές που έλαβε για τη συμφωνία του διαζυγίου με τις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ξεκινήσει μια επίθεση γοητείας σε μια προσπάθεια να πείσει διαφωνούντες βουλευτές των Τόρηδων σε τετ-α-τετ επαφές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου.
Το απόγευμα ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας θα κάνει ανακοίνωση στο κοινοβούλιο, σχετικά με τη νομική γνωμοδότηση που έλαβε η κυβέρνηση για την συμφωνία που έκανε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.
Η Ντάνουνινγκ Στριτ επιμένει ότι οι πληροφορίες που θα δοθούν θα είναι επαρκείς για να μπορέσουν οι βουλευτές να αποφασίσουν αναφορικά με τις νομικές πτυχές της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι πλήρεις νομικές συμβουλές, αφού έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.
«Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ κι έτσι θα βρισκόμαστε σε μία απρόσμενη κατάσταση, όταν ο γενικός εισαγγελέας θα ενημερώνει το κοινοβούλιο. Ελπίζω και πάλι, ότι όταν οι συνάδελφοί μου ακούσουν αυτά που έχει να τους πει ο γενικός εισαγγελέας, θα είναι ικανοποιημένοι γιατί η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο, είχε υποσχεθεί να κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Μπράντον Λιούις.
Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών πιέζει για την παρουσίαση με λεπτομέρειες της νομικής γνωμοδότησης, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης πρότασης καταφρόνησης της δικαστικής αρχής από την κυβέρνηση μαζί με άλλα κόμματα περιλαμβανομένου του DUP.
Η Μέι δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία στην ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων. Υπουργοί της επιμένουν ότι μπορούν να πείσουν αρκετούς από τους διαφωνούντες, καθώς η εναλλακτική, όπως λένε, είναι να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit ή «καθόλου Brexit».
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν δεν στηρίξουν τη συμφωνία μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα για το Βrexit, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα επιχειρήσει σήμερα να άρει τις αντιστάσεις υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα μετανάστευσης με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Στο μεταξύ αυξάνει η υποστήριξη για ένα νέο δημοψήφισμα, με τον υπουργό Πανεπιστημίων και Επιστήμης, Σαμ Τζίμα, να παραιτείται το Σάββατο, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και επιμένοντας στην ανάγκη να ζητηθεί και πάλι η γνώμη του εκλογικού σώματος, ενώ μια ομάδα 17 βουλευτών από διαφορετικά κόμματα με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στον Observer κάλεσαν τη Βουλή να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν.