Στη Μάλτα προσωρινά 11 Αφρικανοί μετανάστες - iefimerida.gr

Στη Μάλτα προσωρινά 11 Αφρικανοί μετανάστες

Μετανάστες/Φωτογραφία Αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι έντεκα Αφρικανοί μετανάστες τους οποίους διέσωσε ισπανικό αλιευτικό, το οποίο κατόπιν περιφερόταν επί δέκα ημέρες στη Μεσόγειο, σε αναζήτηση λιμανιού για την υποδοχή τους, μπόρεσαν τελικά να φθάσουν στη Μάλτα, όπου θα φιλοξενηθούν, αλλά μόνο «προσωρινά», ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν αργότερα στην Ισπανία, αφού υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στη Μάλτα, ανέφερε η οργάνωση ProActiva Open Arms σε ανακοίνωσή της.

«Το σκάφος Nuestra Madre Loreto κατευθύνεται προς τη Μάλτα για να αποβιβάσει τους ένδεκα μετανάστες», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση της η αντιπροεδρία της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Το σκάφος μετέφερε αρχικά 12 μετανάστες, υπηκόους του Νίγηρα, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Σενεγάλης και της Αιγύπτου, που διέσωσε από φουσκωτό που είχε αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης. Ζούσαν μαζί με τα δεκατρία μέλη του πληρώματος από την 22α Νοεμβρίου.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ζήτησε, μάταια, από τη Λιβύη να δεχθεί να πάρει πίσω τους μετανάστες, πριν απευθύνει εκκλήσεις για την υποδοχή τους στις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Μάλτας.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού, ο Πασκουάλ Ντουρά, εξέφρασε την διαμαρτυρία του για το ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν του επέτρεψε να μπει το πλοίο του στα λιμάνια της. Προειδοποίησε την Τρίτη ότι η κατάσταση ήταν πια «οριακή» στο σκάφος του, καθώς το πλήρωμα είχε πλέον προμήθειες για έξι ως επτά ημέρες κι ερχόταν καταιγίδα.

Η ισπανική ΜΚΟ ProActiva Open Arms προσέφερε κατόπιν βοήθεια στο πλοίο, που παρέμενε «αποκλεισμένο» στη Μεσόγειο, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο καπετάνιος του, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Χάρη στην υποστήριξη της ΜΚΟ, ένας από τους δώδεκα μετανάστες, «σε κατάσταση προχωρημένης αφυδάτωσης», μεταφέρθηκε στη Μάλτα με ελικόπτερο που έστειλαν οι υπηρεσίες διάσωσης της Μάλτας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ισπανικό αλιευτικό απείχε «12 ναυτικά μίλια» από τις ακτές της Μάλτας και «ένα πλοίο του μαλτέζικου λιμενικού σώματος» θα πήγαινε να το προσεγγίσει για να παραλάβει τους 11 μετανάστες. Τους μετέφερε εντέλει στην ξηρά το βράδυ.

Ο ιδρυτής της ProActiva Open Arms, ο Όσκαρ Καμπς, κατήγγειλε μέσω Twitter μια «αργοπορημένη», «κακή», «ανενδοίαστη» αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών, που αντιμετώπισε σαν «παιγνίδι» την «ασφάλεια ανθρώπων» και έθεσε σε «κίνδυνο» το πλήρωμα του ισπανικού αλιευτικού.

Από την πλευρά της, στη δική της ανακοίνωση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό «πρέπει να είναι κοινή» και ότι «πρέπει όλοι να τηρούμε τις διεθνείς και τους κοινοτικούς κανόνες».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε την Παρασκευή να βρεθεί «επείγουσα λύση», τονίζοντας πως εξέφρασε την ισπανική κυβέρνηση την «έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα αναγκαστικής επιστροφής των ανθρώπων που δασώθηκαν στη Λιβύη», την οποία δεν θεωρεί ασφαλή προορισμό.

Η Ισπανία μετατράπηκε φέτος στη βασική πύλη εισόδου των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης σε χώρες της Ευρώπης, μετά την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της. Αλλά η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου παραμένει η πιο θανάσιμη: σε αυτή καταγράφηκαν 1.277 από τους 2.075 θανάτους τους οποίους καταμετρά ως τώρα φέτος ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστες Μάλτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ