Συναγερμός για τα έσοδα - Η Τρόικα ζητά και νέα μέτρα - iefimerida.gr

Συναγερμός για τα έσοδα - Η Τρόικα ζητά και νέα μέτρα

Συναγερμός για τα έσοδα - Η Τρόικα ζητά και νέα μέτρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Οδηγίες προς τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών να εντείνουν τους ελέγχους και τις προσπάθειες είσπραξης φόρων και προστίμων, έδωσε πριν από το Πάσχα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου στο... κύκνειο άσμα του, εστιάζοντας τη προσοχή τους στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, καθώς εάν δεν κλείσει η τρύπα στα έσοδα- που ξεπέρασε τα 350 εκατατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο - η Τρόικα θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα κατά την αξιολόγηση του Μαΐου.

Υπογράφοντας συμβόλαια αποδοτικότητας, οι διευθυντές και υποδιευθυντές των 40 μεγάλων εφοριών (ήδη έχουν υπογράψει στις 35), στις οποίες αναλογεί το 75% των φορολογικών εσόδων, υποχρεώνονται εφεξής να καλύπτουν συγκεκριμένους στόχους εσόδων, προκειμένου να μην υποβιβάζονται και μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη μεγάλων εφοριών, οι στόχοι, που έχουν τη... σφραγίδα της Τρόικας, είναι μάλλον εξωπραγματικοί για τα δεδομένα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς από τις μεγάλες Δ.Ο.Υ. απαιτείται αύξηση εσόδων έως και 300% έως το τέλος του έτους!

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η απόδοση των Δ.Ο.Υ ανωνύμων εταιριών καθώς και της νεοσυσταθείσας Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Αναζητώντας τις αιτίες της χαμηλότερης των προσδοκιών- δεδομένου του μεγέθους των επιχειρήσεων που καλύπτουν- απόδοσης των μεγάλων εφοριών, οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημερώθηκαν από εφόρους ότι πέρα από την έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν απίστευτες «τρύπες» στη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων από τα νομικά πρόσωπα, "τρύπες" που θα έκαναν τον κ. Τόμσεν και τη παρέα του να... κοκκινίσουν από το θυμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έφορος μεγάλης εφορίας ανωνύμων εταιριών στη περιοχή της Αττικής, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές άντλησης εσόδων, έπεσε μαζί με τους συνεργάτες του σε μια καραμπινάτη περίπτωση όπου το υπουργείο Οικονομικών επαφίεται στον... πατριωτισμό των επιχειρήσεων για τη καταβολή φόρων. Ειδικότερα, πρόκειται για την απόδοση του φόρου που επιβαρύνει τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή διαδικασία υποχρέωσης των εταιριών να τα κοινοποιούν στο ΚΕΠΥΟ, έτσι ώστε να υπολογίζεται ο σχετικός φόρος! Τι έκανε, λοιπόν, ο ευφυής έφορος με κάποια ξεφτέρια ελεγκτές; Άρχισε να αναζητά στα ΦΕΚ, που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, τους ισολογισμούς των εταιριών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του και ξεκίνησε να αποστέλλει τα... ραβασάκια με τον σχετικό φόρο σε όσες επιχειρήσεις εντόπισε ότι έχουν διανείμει κέρδη!

Ο εν λόγω έφορος δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Άρχισε να περνά από «κόσκινο» όλες τις αλλοδαπές εταιρίες- κυρίως ναυτιλιακές- που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, με στόχο να διαπιστώσει ποιες από αυτές έχουν υποχρέωση να καταβάλουν τον Ειδικό Φόρο 15% επί των ακινήτων τους. Τι διαπίστωσε; Ότι πολλές από αυτές εμφανίζονται ως κυπριακές άρα απαλλασσόμενες από το σχετικό φόρο, αλλά όταν άρχισε να σκαλίζει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες είναι παναμέζικες εταιρίες άρα υπόχρεες στον φόρο, με αποτέλεσμα να καλούνται ήδη οι πρώτες από αυτές για τα... περαιτέρω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ