Τις «μηχανές» τους, εν όψει των Χριστουγέννων, θέτουν σε πλήρη... λειτουργία οι τουριστικές υποδομές σε όλη τη χώρα και κυρίως όσες βρίσκονται σε ορεινούς και χειμερινούς προορισμούς. Με την κακοκαιρία σε εξέλιξη και τα χιόνια να... πλησιάζουν, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες δηλώνουν στο iefimerida αισιόδοξοι για τον αριθμό των επισκεπτών που θα επιτύχουν φέτος, παρά το «πετσοκομμένο» εισόδημα των καταναλωτών.
«Εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε στο 90% με 95% πληρότητα. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, όμως τα τελευταία χρόνια τόσο η πόλη του Βόλου και τα πέριξ, όσο και το κεντρικό Πήλιο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή» αναφέρει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. «Είναι χειμωνιάτικοι προορισμοί και ήδη, με ικανοποίηση, βλέπουμε πολλές προκρατήσεις για Πορταριά, Μακρυνίτσα, μέχρι και την Αγριά. Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Κισσός και τα άλλα χωριά, θα πάνε καλά επίσης» προσθέτει ο κ. Ζαφείρης.
«Πέφτουν Τρίτη τα Χριστούγεννα και βγαίνει... μούρλια τετραήμερο»
Πολλά ξενοδοχεία, αλλά και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, προσφέρουν τα καθιερωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν και το ρεβεγιόν. «Αν ψάξει τώρα κάποιος θα βρει πολύ καλές προσφορές, για διήμερα, τριήμερα ή και παραπάνω μαζί με το ρεβεγιόν. Εξυπηρετεί ότι είναι και Τρίτη τα Χριστούγεννα και με μία μέρα άδεια, τη Δευτέρα, βγαίνει τετραήμερο» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Από 35 ευρώ το βράδυ στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων
«Είμαστε στους τρεις κορυφαίους προορισμούς στις προτιμήσεις των Ελλήνων, στους οποίους βασιζόμαστε τα Χριστούγεννα. Οι επισκέπτες μας, τον χειμώνα, είναι κατά 90% Ελληνες, ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως, από Ισραήλ, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία» τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Βλάχος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, παρότι για την ημέρα των Χριστουγέννων -στους αγαπημένους προορισμούς (Ζαγόρι, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Πάπιγκο, Μονοδένδρι, Βίτσα)- η πληρότητα φθάνει ήδη το 90%, «υπάρχουν ακόμη δωμάτια για το δεκαπενθήμερο των εορτών. Για όλο το διάστημα είμαστε στο 70%-75% αυτή τη στιγμή».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Βλάχος εξηγεί στο iefimerida ότι ξεκινούν από «τα 35 ευρώ και φθάνουν τα 180 τη βραδιά, ανάλογα το δωμάτιο και την κατηγορία. Πρέπει να πούμε ότι έχουμε μονάδες από 5 έως και 200 δωμάτια, ενώ φυσικά υπάρχουν και πακέτα με ρεβεγιόν».
Σχετικά με τα κόστη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει ότι «πρόκειται για τις τιμές του 2010. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, καθώς τα έξοδά μας, κυρίως αυτά της θέρμανσης (σ.σ. μιλά για 1.300 με 1.400 ευρώ τον τόνο), έχουν αυξηθεί κατά 30%. Εχουμε καταφέρει όμως να υπάρχουν στο Πήλιο και στον Βόλο δωμάτια για όλα τα βαλάντια».
Με προσφορές προσπαθεί να ανακάμψει η Αράχωβα
Λιγότερο χαρμόσυνα είναι τα στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αράχωβα. «Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι στο 50% με 60%. Και σε κάποιο βαθμό, αυτό αποδίδεται στο ότι η Αράχωβα έχει συνδεθεί μόνο με τις χιονοπτώσεις. Πρέπει να εδραιωθεί ότι δεν είμαστε η “Μύκονος του Χειμώνα”, όπως μας λένε, αλλά ένας προορισμός για όλες τις εποχές» υποστηρίζει η κυρία Καλούσα Ναυπακτίτου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας.
Σύμφωνα με την κυρία Ναυπακτίτου, η Αράχωβα έχει πληγεί σημαντικά από τη δραστηριότητα του AIRBNB. Είναι αξιοσημείωτο, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, ότι ενώ τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μαζί «αγγίζουν» τα 70 στον αριθμό, τα ακίνητα που διατίθενται στο AIRBNB ξεπερνούν τα 370! Παρά ταύτα, οι επιχειρηματίες της περιοχής δεσμεύονται για ασυναγώνιστες προσφορές στο διάστημα των εορτών.
Στο ζήτημα του AIRBNB τοποθετήθηκε και ο Κώστας Βλάχος, της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για «θέμα που μέσα σε δέκα χρόνια έφθασε να αφορά πλέον όλη τη χώρα, κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εχουμε παράπονο προς τις κυβερνήσεις ότι δεν προσπάθησαν ποτέ να ελέγξουν το φαινόμενο και να προστατεύσουν τους Ελληνες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Μιλάμε για μαύρο χρήμα, αδήλωτα έσοδα, για μια πραγματική “πληγή”» καταλήγει.