Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη προσέρχονται σήμερα στην ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες εν μέσω νέων εντάσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία και με την σινο-αμερικανική κόντρα για το εμπόριο και την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι να επισκιάζουν το κλίμα.
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής της G20 οι Αργεντίνοι οικοδεσπότες πασχίζουν να βρουν έδαφος συνεννόησης μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καθώς παραμένουν οι διαφορές πέραν των προαναφερθέντων θεμάτων και σε σειρά άλλων, όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.
Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας
Λίγες είναι οι ελπίδες για πρόοδο στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο θέμα της σινοαμερικανικής κόντρας για το εμπόριο, που δεν αποκλείεται ακόμη και να κλιμακωθεί.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο κατά την αναχώρησή του για το Μπουένος Άιρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε κάτι με την Κίνα αλλά δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω.Γιατί αυτό που έχουμε τώρα είναι δισεκατομμύρια δολαρίων να έρχονται στις ΗΠΑ με τη μορφή δασμών ή φόρων, οπότε πραγματικά δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ότι πιστεύω πως η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, είμαι ανοιχτός στο να κάνει μια συμφωνία, αλλά ειλικρινά, μου αρέσει η συμφωνία που έχουμε τώρα».
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από τον περασμένο Ιούλιο δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων και η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας ανάλογους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι οι παραχωρήσεις του Πεκίνου να μην είναι αρκετές για να αλλάξουν τη στάση του Τραμπ.
Η σκιά της υπόθεσης Κασόγκι
Η σύνοδος αποτελεί κι ένα διπλωματικό τεστ για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος θα έχει την πρώτη ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες της Δύσης μετά την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, ελπίζοντας να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό μέτωπο ότι δεν είναι παρίας της διεθνούς σκηνής και να σφίξει μπροστά στις κάμερες τα χέρια με ηγέτες που αγοράζουν το πετρέλαιό του και του πουλούν οπλικά συστήματα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να χαμηλώσει τους τόνους για την υπόθεση Κασόγκι και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή του ΜBS, όπως είναι γνωστός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ και με τον ίδιο τον Μπιν Σαλμάν.
Ο Λευκός Οίκος από την άλλη έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να φαίνεται ότι αποκλείει μια συνάντηση του Τραμπ με τον MBS, αν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πρόθυμος για κάτι τέτοιο.
Η ρωσο-ουκρανική κρίση
Η ατζέντα του Τραμπ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αργεντίνο οικοδεσπότη Μαουρίτσιο Μάκρι, τον Σι Τζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας και Ινδίας, Σίνζο Άμπε και Ναρέντρα Μόντι και την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όχι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ακύρωσε το τετ-α-τετ επειδή η Ρωσία δεν έχει επιστρέψει στην Ουκρανία τα πλοία και τα πληρώματά τους μετά τη σύλληψή τους στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η συνάντηση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σφίγγει γύρω από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ο κλοιός της έρευνας για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 και παραμένει ανοικτό το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών. Ο Τραμπ δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, με το Κρεμλίνο να ετοιμάζει αντίποινα. Κι αν οι δύο ηγέτες δεν τα βρουν για την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τότε σε λιγότερο από τρία χρόνια ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα, ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών.
Στην διήμερη σύνοδο με θέμα μια «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετέχουν η ΕΕ και οι 19 ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ινδία, Μεξικό, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Τουρκία, Ν, Αφρική, Σ, Αραβία).