10 λόγοι που οδηγούν στην κακή αναπνοή – Ποια είναι η λύση - iefimerida.gr

10 λόγοι που οδηγούν στην κακή αναπνοή – Ποια είναι η λύση

Κακή αναπνοή. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήπως ανήκετε κι εσείς στην ομάδα των ατόμων που φυσούν διαρκώς στο χέρι τους, στα κρυφά, για να ελέγξουν αν η αναπνοή τους είναι κακή;

Εάν η αναπνοή σας μυρίζει, τότε εσείς – όπως και εκατομμύρια άλλοι γύρω σας – είστε θύματα της χαλίτωσης, την αναπνοής που μυρίζει τόσο άσχημα που θα μπορούσε να είναι ελκυστική μόνο για τις μύγες και τα κουνούπια.

Το γνωστό πείραμα για την αναπνοή

Δεν είστε οι μόνοι – Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.

Εκτός από την προφανή επίδραση στην δημοτικότητά σας, η κακή αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι ασθενειών, ακόμη και σοβαρών.

Κι ενώ μπορεί να ψάχνεις εναγωνίως για μια τσίχλα, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να γνωρίζεις τους κορυφαίους 10 λόγους για τους οποίους η αναπνοή σου είναι τόσο άσχημη και τι θα μπορούσες να κάνεις γι’ αυτό.

1. Δεν σου αρέσει το βούρτσισμα των δοντιών
Ναι, η κακή οδοντιατρική περίθαλψη είναι η κύρια αιτία κακής αναπνοής. Όταν τα τρόφιμα παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια σας και κάτω από τα ούλα σας, τα βακτηρίδια πιάνουν δουλειά, αφήνοντας αέρια που μυρίζουν σαν σάπια αυγά ή ακόμη χειρότερα.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε κακή αναπνοή, λένε οι οδοντίατροι, είναι να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα και μετά να το μυρίσετε. Αν μυρίζει άσχημα, να ξέρετε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αναπνοή σας.

Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε εύκολα να διορθώσετε αυτό τον τύπο κακής αναπνοής, με το βούρτσισμα των δοντιών σας με οδοντόκρεμα φθορίου, δύο φορές την ημέρα. Και μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και την γλώσσα σας. Μελέτες δείχνουν ότι το βούρτσισμα μπορεί να μειώσει τα βακτήρια.

Τα ειδικά διαλύματα και οι τσίχλες μόνο προσωρινά μπορεί να καλύψουν το πρόβλημα, προειδοποιούν οι οδοντίατροι, επειδή δεν μειώνουν τα βακτηρίδια.

Μήπως τρώτε πολλά γλυκά;

2. Φάγατε ή ήπιατε κάτι δύσοσμο
Καφές. Σκόρδο. Ψάρι. Αυγά. Κρεμμύδια. Πικάντικα τρόφιμα. Τα φαγητά που τρώμε μπορούν εύκολα να προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Πολλά από τα τρόφιμα που συμβάλουν στην κακή αναπνοή, το κάνουν με την απελευθέρωση σουλφιδίων. Το θείο, όπως γνωρίζετε, μυρίζει σαν σάπιο αυγό.

Μια τσίχλα μπορεί να καλύψει το πρόβλημα, αλλά να ξέρετε: οι οσμές από μερικά από αυτά που φάγατε μπορούν να παραμείνουν ακόμη κι αν έχει περάσει αρκετή ώρα ή ακόμη κι αν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, το αλλυλομεθυλοσουλφίδιο στον καφέ, τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματός σας και να αποβληθεί μέσω της αναπνοής σας μέχρι και 72 ώρες μετά την κατανάλωση.

Προσπαθήστε να το καταπολεμήσετε με άλλα τρόφιμα, όπως τα λεμόνια, ο μαϊντανός και τα τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα και τα καρότα που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, στην οποία βασίζεται το στόμα σας για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες. Το πόσιμο νερό βοηθά επίσης. Η καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, επιβραδύνει την παραγωγή σάλιου.

3. Τρώτε πολλά γλυκά

Πριν γεμίσετε την επόμενη σακούλα με γλυκά, ή βάλετε μπισκότο στο στόμα σας, ακούστε προσεκτικά. Ίσως ακούσετε την χαρά των βακτηριδίων που ζουν στο στόμα σας. Γι’ αυτά, η ζάχαρη είναι μια σούπερ τροφή και σίγουρα θα κάνουν πάρτι.
Οι οδοντίατροι λένε ότι οι καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, είναι οι χειρότερες. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, προτείνουν καλύτερα την απλή σοκολάτα. Έχει λιγότερη ζάχαρη από πολλές άλλες καραμέλες και διαλύεται πιο γρήγορα στο στόμα.

4. Είστε σε δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες
Η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών και λίγων υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα σας σε κέτωση, όταν το σύστημά σας αρχίζει να καίει λίπη για ενέργεια.

Η διαδικασία δημιουργεί απόβλητα που ονομάζονται κετόνες. Πολλά από αυτά δεν είναι καλά, οπότε το σώμα σας δεν έχει άλλη επιλογή από το να σας κάνει να έχετε απαίσια αναπνοή, που πολλοί συγκρίνουν με σάπια φρούτα.

Δοκιμάστε να πίνετε επιπλέον νερό για να ξεπλύνετε κετόνες από το σώμα σας. Αν χρησιμοποιείτε τσίχλες ή καραμέλες, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη.

5. Αναπνέετε από το στόμα
Τη νύχτα, η παραγωγή σάλιων μειώνεται, γι 'αυτό πολλοί από εμάς ξυπνούν με μια σάπια γεύση (και μυρωδιά) στα στόματά μας, ακόμα και μετά από επιμελή βούρτσισμα.

Η αναπνοή από το στόμα ή το ροχαλητό, στεγνώνει περαιτέρω το στόμα, καθιστώντας την αναπνοή σας ακόμη πιο άσχημη. Ονομάζεται ξηροστομία και δεν είναι μόνο δτυσάρεστη αλλά δυνητικά επιβλαβής. Μπορεί να εμφανίσετε πονόλαιμο, ξηρότητα στον λαιμό, δυσκολία στην ομιλία και κατάποση, προβλήματα με τα δόντια και ακόμη και μια αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης.

Η λύση: Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό και να πλένετε τα δόντια σας πρωί – βράδυ. Φυσικά, οι οδοντίατροι προτείνουν επίσης τακτικούς ελέγχους. Μην ντρέπεστε. Εάν ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για το επίμονο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσει την αιτία.

6. Τα φάρμακα που παίρνετε είναι εν μέρει υπεύθυνα
Εκατοντάδες φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως μπορούν να στεγνώσουν το στόμα σας, συμβάλλοντας στην κακή αναπνοή.

Ελέγξτε τον κατάλογο των ανεπιθύμητων παρενεργειών του φαρμάκου για να δείτε εάν υπάρχει ξηροστομία και, στη συνέχεια, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή του φαρμάκου σας με κάποιο άλλο που δεν μειώνει την παραγωγή σάλιου.

7. Έχετε βουλωμένη μύτη ή αλλεργίες
Πάσχετε από χρόνιες λοιμώξεις; Αναπνευστικές ασθένειες; Όταν μπουκώνει η μύτη σας, είναι πιο πιθανό να αναπνέετε από το στόμα σας, στεγνώνοντας τους ιστούς και μειώνοντας την ροή του σάλιου. Εάν έχετε αλλεργίες, η προσπάθειά σας να σταματήσετε την καταρροή με ένα αντισταμινικό μπορεί να σας οδηγήσει σε κακή αναπνοή. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, της γρίπης και των αλλεργιών στεγνώνουν περισσότερα από τη μύτη μόνο.

Όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει βρωμιά κολλημένη στο πίσω μέρος της γλώσσας σας, το οποίο είναι απίστευτα δύσκολο να φτάσετε με μια οδοντόβουρτσα. Οι οδοντίατροι συνιστούν την απόξεση του πίσω μέρους της γλώσσας σας με ειδικά σχεδιασμένη ξύστρα και έκπλυση με στοματικό διάλυμα που περιέχει διοξείδιο του χλωρίου.

8. Το κάπνισμα

Φυσικά, το κάπνισμα ευθύνεται για την κακή αναπνοή
Το αλκοόλ και κυρίως τα κοκτέιλ προκαλούν κακή αναπνοή


Εάν είστε καπνιστής, πιθανότατα δεν έχετε ιδέα πως η μυρωδιά του καπνού κολλάει στα ρούχα και τα αντικείμενά σας και ειδικά στην αναπνοή σας.
Ο ζεστός αέρας του τσιγάρου στεγνώνει επίσης το στόμα. Η απώλεια του σάλιου, σε συνδυασμό με την οσμή του καπνού, δημιουργεί την περίφημη «αναπνοή του καπνιστή».

Η λύση; Την ξέρετε όλοι σας.

9. Το αλκοόλ
Άλλο ένα πράγμα που στεγνώνει το στόμα. Το αλκοόλ. Και δεν μιλάμε μόνο για μπίρα ή ουίσκι. Το κρασί περιέχει ζάχαρη, όπως επίσης και όλα αυτά τα ποτά που χρησιμοποιούνται για τα κοκτέιλ. Η χαρά των βακτηριδίων, δηλαδή.
Προσπαθήστε να το καταπολεμήσετε μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καθώς διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Μην ξεχνάτε επίσης να πίνετε νερό και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση του ποτού.


10. Κρύβετε από κάτω κάποιο ιατρικό πρόβλημα
Έχετε καούρα, παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η εμφάνιση κάποιου τροφίμου ή οξέος στο στόμα σας μπορεί εύκολα να δημιουργήσει κακή αναπνοή. Και μην πιστεύετε ότι απλά είναι κάτι αηδιαστικό. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που δεν θεραπεύεται, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια ακόμη και σε καρκίνο.

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι μιας υποκείμενης νόσου που μπορεί να μην έχει εξωτερικά συμπτώματα.

Ένα από τα σημάδια της διαβητικής κετοξέωσης, μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή και επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, είναι η αναπνοή που μυρίζει φρούτα. Εμφανίζεται επειδή οι άνθρωποι με ελάχιστη ινσουλίνη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τα οξέα, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τοξικά επίπεδα στο αίμα.

Φωτογραφίες: Shutterstock, pexels



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ