Επιστολή πέντε σημείων απέστειλλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία του ζητά να πάρει θέση για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία.
Μάλιστα, απόψε το βράδυ αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών όπου θα συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής.
Στην κορυφή των ζητημάτων που τέθηκαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι η ανεργία των νέων καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπιστεί το οξύ αυτό κοινωνικό ζήτημα με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης.
Το δεύτερο σημείο είναι το πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος ζητά από τον κ. Μπαρόζο τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα.
Το τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι τα μεγάλα έργα που έχουν «παγώσει». Τα μεγάλα έργα έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αδυναμιών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να προχωρήσουν τα έργα μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που αφορά μεγάλα προγράμματα σε εξέλιξη: προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις». Το ζητούμενο κατά τον κ. Βενιζέλο είναι η μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο πάντοτε της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης προκειμένου να προχωρήσουν τα προγράμματα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία.
Τέλος, η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θέτει το ζήτημα της εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων τα οποία πρέπει «να γίνουν πραγματικότητα». Ιδιαίτερα δε τονίζεται πως απαιτούνται κυρίως τα κονδύλια του λεγόμενου Κοινωνικού Ταμείου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ προστασίας» των ευαίσθητων ομάδων.