Με περιορισμένες διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:40, διαμορφώνεται στις 603,74 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,09%.
Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 4,37 μονάδων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 606,07(+0,30%) και κατώτερη τιμή στις 601,70 μονάδες (-0,42%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,18 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,14%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,26%), της Aegean Airlines(+2,17%), της Εθνικής (+1,45%) και της ΑΔΜΗΕ (+1,18%)
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank(-3,40%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,59%) και της Πειραιώς (-2,55%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,90%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,79%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,90%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,69%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 2.038.128 και 1.253.858 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 1,165 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 995.157 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 24 μετοχές, 45 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πλαστικά Θράκης+3,48% και Epsilon NET+3,03%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ικτίνος -3,51% και Καράτζη -3,45%.
Σε υψηλό εβδομάδας οι μετοχές στις διεθνείς αγορές
Οι ελπίδες για αναθέρμανση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην επικείμενη σύνοδο της G20 βοήθησαν τις μετοχές να σκαρφαλώσουν σε υψηλό εβδομάδας σήμερα, αν και οι φόβοι για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας επηρέαζαν αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κρατούσαν ενισχυμένο το δολάριο για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σκληρά για το θέμα των εμπορικών δασμών ενόψει της συνάντησης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο, οι αγορές επικεντρώθηκαν στα σχόλια του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, που κράτησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία.
Τα σχόλια του Κάντλοου βοήθησαν τη Wall Street να κλείσει με άνοδο και επέτρεψε στις κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές να ενισχυθούν κατά 1%. Ο δείκτης MSCI για τις ασιατικές μετοχές εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,7%.
Ωστόσο, η τάση φάνηκε να εξασθενεί κάπως στη συνεδρίαση στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να χάνει τα αρχικά του κέρδη, παραμένοντας μετάβλητος και το γερμανικό χρηματιστήριο να υποχωρεί κατά 0,2%.
Χθεσινό δημοσίευμα ότι ο Τραμπ ίσως σύντομα να αποφασίσει για νέους δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, συνέχιζε να επηρεάζει το κλίμα, διατηρώντας στο ‘κόκκινο’ τις μετοχές του ευρωπαϊκού κλάδου αυτοκινήτων.
«Προεξοφλείται από τις αγορές μια προσδοκία ενόψει της συνεδρίασης της G20 ότι θα δούμε κάποιου είδους συμφωνία ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Τραμπ και του (Κινέζου προέδρου) Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο Μπερντ Μπεργκ, αναλυτής στην Woodman Asset Management. «Αλλά δεν προκύψει τίποτα αυτό το σαββατοκύριακο, θα είναι πολύ άσχημο».
Η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς και για το Brexit και τη διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν προσφέρει στήριξη στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο ενισχύθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
Η στερλίνα ήταν αμετάβλητη γύρω στο 1,2754 δολάριο, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πασχίζει να πείσει τους επιφυλακτικούς ψηφοφόρους, βουλευτές και επιχειρηματίες για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας της για το Brexit. Το ευρώ κινείτο στο 1,1286 δολάριο, επίσης κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το κρυπτονόμισμα bitcoin σημείωσε άλμα 6% πάνω από τα 4.000 δολάρια, επεκτείνοντας την ανάκαμψή του από το χαμηλό των 3.475 δολαρίων στο οποίο υποχώρησε την Κυριακή