Τα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν στις κινεζικές επενδύσεις, η άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν τα κινεζικά κεφάλαια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον του ασιατικού οικονομικού «γίγαντα» στις χώρες του Νότου.
Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προσελκύουν το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών με τις επενδύσεις και τις εξαγορές στις χώρες αυτές να υπερβαίνουν πλέον τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.
Η στροφή στον πιο φιλόξενο ευρωπαϊκό νότο σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνούνται τα κινεζικά κεφαλαία και ότι η ΕΕ επιβάλλει προσεκτική αξιολόγηση κάθε κινεζικής πρότασης που γίνεται αλλά ανάγεται σχεδόν μια δεκαετία πίσω και περίπου το 2009 στο ξέσπασμα της κρίσης.
Οπως αναφέρει στην ανάλυσή του το Bloomberg η Κίνα άρχισε να εκφράζει το ενδιαφέρον της με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το 2009 με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Εγιναν επενδύσεις και εξαγορές είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Σήμερα κινεζικές εταιρείες κατέχουν πλέον μεγάλα ή και πλειοψηφικά μερίδια στον ΟΛΠ, στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, τη Fidelidade, στην ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli, καθώς και στον βραζιλιάνικο βραχίονα του ισπανικού πετρελαϊκού κολοσσού της Repsol.
Το πρακτορείο κάνει επίσης αναφορά στο ότι η Ελλάδα έναν χρόνο πριν άσκησε βέτο μπλοκάρωντας κοινή δήλωση της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μιας επιστολής από τουλάχιστον 15 δυτικούς πρεσβευτές σχετικά με τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή του Xinjiang της Κίνας. Επιπλέον η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δηλώνει ότι θέλει να είναι εταίρος της ΕΕ στην πρωτοβουλία Belt and Road, το μαζικό σχέδιο υποδομών της Κίνας.
Η κινεζική επέλαση έχει προκαλέσει ανησυχία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μία από τις πιθανές προθέσεις των Κινέζων θα μπορούσε να είναι η κλοπή τεχνογνωσίας σημειώνει το πρακτορείο κάνοντας αναφορά στο σχέδιο της ΕΕ για αυστηρότερους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις.
Αν και ο νέος νόμος δεν παρέχει στα μέλη δικαίωμα να ασκούν βέτο σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα τους επέτρεπε να αναζητούν πληροφορίες και να παρέχουν σχόλια σχετικά με συναλλαγές σε άλλα μέρη της ένωσης. Τα κράτη μέλη που λαμβάνουν παρατηρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις αντιδράσεις κατά τη λήψη απόφασης. Οι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ γύρω στα τέλη του 2020.
Οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για προστατευτισμό ή να παραβιάζουν τα εθνικά συμφέροντα. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει πάρει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα αφού είδε εμβληματικές εταιρείες όπως ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Daimler AG και ο κατασκευαστής ρομπότ Kuka AG να γίνονται «στόχοι».
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν επίσης ότι η κινεζική πρωτεύουσα επικεντρώνεται σε στρατηγικούς τομείς και καθοδηγείται από το κράτος. Ούτε η Κίνα προσέφερε ισότιμη πρόσβαση σε ευρωπαίους επενδυτές σε πολλούς τομείς.
Οι «διψασμένες» για κεφάλαια χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βλέπουν και μια άλλη πλευρά. Κάποιοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβουν στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν ή να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας σε σύγκριση με έναν τοπικό ανταγωνιστή.
Ο Ρουί Λόμπο, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών επικοινωνιών στη Λισαβόνα, θεωρεί πως η χώρα του έχει βγει κερδισμένη.
Το στοίχημα της Κίνας στην Πορτογαλία αναζωογονεί την οικονομία μας, λέει ο 26χρονος Πορτογάλος, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν έτσι η Πορτογαλία γίνεται πιο εξαρτημένη από την Κίνα, το ρίσκο αξίζει.
Σύμφωνα με την διπλωματική αποστολή της Κίνας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, η Κίνα δεν στοχεύει ενεργά σε επενδύσεις στη νότια Ευρώπη, περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές, και τα κίνητρα είναι μόνο οικονομικά.
«Οι επενδύσεις βασίζονται σε δραστηριότητες με επιχειρηματικό προσανατολισμό και η κατεύθυνση των επενδύσεων εξαρτάται από παράγοντες όπως τα πλεονεκτήματα της ίδιας της εταιρείας και οι συνθήκες στην αγορά», ανέφερε σε δήλωσή της η κινεζική αντιπροσωπεία, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg