Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας -Επί ποδός πολέμου οι δύο χώρες - iefimerida.gr

Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας -Επί ποδός πολέμου οι δύο χώρες

Κρίση στην Κριμαία/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή στον Πορθμό του Κερτς.

Στις 25 Νοεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία που διέσχισαν τη Μαύρη Θάλασσα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, καταγγέλλοντας πως εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες -μέλη του πληρώματος- έχουν συλληφθεί, ενώ τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο.

Υπεγράφη στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, με ισχύ 30 ημερών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εθνικές άμυνες ενάντια πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διαβεβαίωσε τους επιφυλακτικούς βουλευτές ότι δεν θίγονται πολιτικές ελευθερίες, ούτε θα αναβληθούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, και οι βουλευτές ενέκριναν την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, τον Ποροσένκο «τον βολεύει πολιτικά» η συγκεκριμένη απόφαση, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου 2019, για την επανεκλογή του. «Οι εκλογές, ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν αν μέχρι τότε είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τα αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα και τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνησή του», σημειώνει χαρακτηριστικά το Russia Today.

Οι επόμενες ώρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς όπως όλα δείχνουν βρίσκονται μπροστά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο.

Ανησυχία Πούτιν -Προέτρεψε τη Μέρκελ να πιέσει το Κίεβο να μην λάβει «απερίσκεπτες αποφάσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ότι η Γερμανία θα ασκήσει την επιρροή της στην ουκρανική κυβέρνηση, και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.

Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.

Πυρά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα 24 μέλη πληρώματος που συνέλαβε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες της Μόσχας, ενώ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βολές κατά της Μόσχας.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και διαρκώς αξιολογούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, γιατί η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι οι πράξεις της έχουν συνέπειες. Αυτό κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή και επιβεβαιώνει μία συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ τόνισε πως συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση μιας λύσης.

Ενώ, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «εξωφρενική παραβίαση ουκρανικής περιοχής» και κάλεσε τη Μόσχα να περιορίσει τις εντάσεις που προκαλούνται από την «αλαζονική συμπεριφορά της».

Κρεμλίνο: Ο Ποροσένκο σχεδίασε το επεισόδιο για τη δημοτικότητά του

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδίασε το επεισόδιο λόγω «χαμηλής δημοτικότητας» του πρόεδρου Ποροσένκο, ενόψει εκλογών. «Είναι ξεκάθαρο: σχεδιασμένη πρόκληση και για μία ακόμη φορά να κατηγορηθεί η Ρωσία για όλα, για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προβληθεί ως σωτήρας της χώρας», είπε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, μιλώντας εκ μέρους της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Όλο αυτό γίνεται για την ακύρωση των εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο περί του αντιθέτου», πρόσθεσε και προειδοποίησε: «Η Ρωσία δεν έχει δώσει ποτέ το πρώτο χτύπημα, αλλά ξέρει πώς να προστατεύσει τον εαυτό της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ