Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, μεταξύ του ΟΣΕ και του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, μια πρωτοβουλία που αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στη σιδηροδρομική τεχνολογία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σιδηροδρομικών, η αναβάθμιση των σπουδών με στόχο την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε και η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην αναγέννηση του σιδηροδρόμου.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, που παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε: «Σήμερα γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου που τα τελευταία 3 χρόνια έχει περάσει από την απαξίωση, στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ως βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες και τις προσπάθειες να μπορέσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος να είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας . Αυτό απαιτούν οι ανάγκες της περιόδου.Παράλληλα, με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου προχωρά και η εκπαίδευση του προσωπικού που λειτουργεί πάνω στο δίκτυο».
Ο κ. Βούρδας αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο και διαβεβαίωσε πως διασφαλίζεται πως «ο ΟΣΕ θα παραμείνει και θα ενισχυθεί ως o αποκλειστικός διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής».
Η σημερινή συμφωνία ΟΣΕ και πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, αποτελεί μία ισχυρή δύναμη προώθησης της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στον ελληνικό σιδηρόδρομο αλλά και την επαναφορά του σιδηροδρόμου στα θέματα ενασχόλησης της ακαδημαϊκής κοινότητας", ανέφερε ο κ. Βούρδας.
Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Γ. Κακουλάκης και Π. Θεοχάρης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου και Κ. Γεωργόπουλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής Κ. Μουντζούρης και ο πρόεδρος του τμήματος βιομηχανικής σχεδίασης και παραγωγής Δ. Τσέλες.
Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία που έχει η συμφωνία, τόσο ως προς την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας στο σιδηρόδρομο, όσο και στην άρτια εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για να γίνει ο σιδηρόδρομος και πάλι ανταγωνιστικός μετά από χρόνια απαξίωσης του ως μέσο μεταφοράς.
Mάλιστα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης η σιδηροδρομική ακαδημία, από ΚΕΚ αναβαθμίζεται σε πρότυπο κέντρο, παρέχοντας τεχνογνωσία ενώ ο πρύτανης εξήρε τη σημασία του εν λόγω μνημονίου, λέγοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που κάνει το πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα το κοινό πλαίσιο συνεργασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:
-Σχεδιασμό και υλοποίηση Εκπαιδευτικών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων που περιλαμβάνουν δράσεις με αποδέκτες το ανθρώπινο δυναμικό του Ο.Σ.Ε. Α.Ε. καθώς και ιδιώτες κατόπιν επιλογής της εταιρίας, με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους για την ανάπτυξη και βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων. Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο δύναται να επιλέξει πτυχιούχους Α.Ε.Ι. υπαλλήλους του οργανισμού για την παρακολούθηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Στην περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι επαρκής, η φοίτηση δύναται να πραγματοποιείται στους χώρους της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας. Για την κατάρτιση και επιμόρφωση των υπαλλήλων του Οργανισμού σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας, θα προτείνονται εκπαιδευτές από το πανεπιστήμιο προς την ακαδημία.
-Απόκτηση εργασιακής (πρακτική άσκηση) και ερευνητικής εμπειρίας (πτυχιακές/ μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και διατριβές) από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου.
-Την από κοινού ανάληψης δράσης για την οργάνωση ερευνητικού κέντρου στη σιδηροδρομική τεχνολογία, με τη διαρκή στήριξη του πανεπιστημίου.
-Σχεδιασμό και από κοινού υποβολή προτάσεων στα πλαίσια "Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων" προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων προς όφελος της εκπαίδευσης και της έρευνας.
-Κοινή παρουσία σε προσκλήσεις οπουδήποτε ανά τον κόσμο μπορεί να προκύψει επωφελής συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.