Σχεδόν κανείς φορολογούμενος δεν θα γλιτώσει από την φοροκαταιγίδα που έρχεται στις αρχές Ιουνίου καθώς το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από την νέα κυβέρνηση φέρνει φορολογικές επιβαρύνσεις που θα πλήξουν τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40%, για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, και μείωση των φορολογικών κλιμακίων, από οκτώ σε πέντε, με τους εξής συντελεστές:
-0% για εισόδημα έως και 5.000 ευρώ.
-10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
-20% για το κλιμάκιο από 10.001 έως και 30.000 ευρώ.
-30% για το κλιμάκιο από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
-40% για το εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Με την προτεινόμενη κλίμακα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από 11.000 έως 21.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.
Προβλέπει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επίσης , Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά, όπως οι μετοχές κ.λπ.), καθώς και άλλες παράμετροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικείμενα κριτήρια θα είναι μαχητά.
Στο νέο νομοσχεδιο περιλαμβάνεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%.
Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Στόχος είναι η στόχευση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό, διότι τα πληροφοριακά συστήματα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τόσο σύνθετους υπολογισμούς. Μάλιστα, αν αλλάξουν ο αντικειμενικές αξίες, κυρίως οι τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή, είναι αδύνατο πριν από το 2014 να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.
Οι συντελεστές ΦΠΑ, προς το παρόν, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Αν και η τρόικα έχει ζητήσει να καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα, εν τούτοις φαίνεται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.
Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", οι τιμές ζώνης να εξομοιωθούν με τις εμπορικές τιμές και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «τράπεζας τιμών» και σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πάντως, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει αυτομάτως στην αύξηση των φόρων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το ειδικό τέλος ακινήτων που είναι συνδεδεμένο με τις αντικειμενικές αξίες, ενώ θα προστεθούν και νέοι υπόχρεοι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.