Στη σκιά της πολιτικής σύγκρουσης που προκάλεσε η δικογραφία για το C4I, η οποία είναι στον δρόμο για τη Βουλή, διεξάγεται σήμερα, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», η συζήτηση μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη για την ανομία στα πανεπιστήμια, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η αντιπαράθεση -εκ των πραγμάτων- θα αναμενόταν να περιστραφεί γύρω από την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων την οποία ζητά η ΝΔ που φέρνει σε πρώτο πλάνο θέματα ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει τις αιτιάσεις, υπερασπιζόμενους την «Παιδεία για όλους», κι όχι για λίγους.
Στην παρούσα στιγμή όμως, η υπόθεση του C4I αναμένεται να λειτουργήσει ως πυροκροτητής μιας σύγκρουσης για όλα. Η πολιτική πίεση που δέχτηκε το ΚΙΝΑΛ με το άνοιγμα των λογαριασμών του κ.Σημίτη, και η «απάντησή» του να βάλει στο κάδρο της σύγκρουσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δια της στοχοποίησης τριών υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή μετέτρεψε σε ναρκοπέδιο το πολιτικό σκηνικό και προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει σε λίγες ώρες στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας που χθες –Μητσοτάκη απόντος- βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στη ΝΔ ανασύροντας από το παρελθόν τον Δημήτρη Τσοβόλα και επικαλούμενος τον Γιώργο Αυτιά, σήμερα αναμένεται να επιμείνει στα μέτωπα της οικονομίας και της «αντιδιαπλοκής», καθώς εκτιμά ότι εκεί έχει το πλεονέκτημα.
Ισχυρά χαρτιά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα «θετικά μέτρα» στον πρώτο «ΜΕΤΑμνημονιακό» προϋπολογισμό που θεωρεί ότι ακυρώνουν την έως τώρα κριτική της ΝΔ. Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επιμένει να οδηγεί τη σύγκρουση, είναι εκείνο της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η δικαστικές εξελίξεις σε σκανδαλώδεις υποθέσεις με πρωταγωνιστές υπουργούς της διακυβέρνησης Σημίτη (όπως γίνεται με τον Γιάννο Παπαντωνίου), ενισχύουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και στριμώχνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν επί σειρά ετών από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η υπόθεση του C4I όμως φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά καθώς η έρευνα στους λογαριασμούς Σημίτη, προκάλεσε «οργή» στο ΠΑΣΟΚ το οποίο έβαλε στο κάδρο Καραμανλικά στελέχη (και τον Π.Παυλόπουλο), προκαλώντας έτσι αμηχανία σε μέρος της ΝΔ, που –έστω με διαρροές- βγήκε να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, ενώ Καραμανλικά στελέχη επιτέθηκαν στο ΚΙΝΑΛ.
Την ίδια ώρα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται άλλη αμηχανία, καθώς η στοχοποίηση του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύει την προσπάθεια συνάντησης με σοσιαλιστικά σχήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και προσπάθειες σύγκλισης μερίδας των Σοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το σκηνικό θα ανταλλάξουν βολές –επί παντός- σήμερα οι δύο αρχηγοί, επιβεβαιώνοντας ότι στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Οι δικαστικές εξελίξεις όμως, ενδεχομένως να είναι η σημαντική παράμετρος της συζήτησης...