Σε ποσοστό άνω του 50% (συγκεκριμένα 58%) οι άνεργες γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους διστάζουν να τον εγκαταλείψουν, καθώς όπως δηλώνουν οι ίδιες νιώθουν ανασφαλείς και αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (Σ.Κ.Γ.) του Δήμου Καβάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης τη Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φίλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Αποτελεί μέρος ενός πανελλαδικού δικτύου, αποτελούμενου από συνολικά 61 κοινωνικές δομές, οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες γυναικών που είναι ή υπήρξαν θύματα βίας.
Όπως ανέφερε η κοινωνιολόγος του κέντρου, Σοφία Μπενάζη, η ενδοοικογενειακή βία είναι το σημαντικότερο θέμα για το οποίο οι γυναίκες απευθύνονται στο Σ.Κ.Γ., καθώς το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως την έχουν υποστεί φτάνει το 90%.
Ακολουθεί η σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 6% και ο βιασμός με ποσοστό 4%.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ψυχολόγος του κέντρου Μαρία Στεργίδου επισημαίνει ότι εκ των πραγμάτων τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι στατιστικά υψηλότερα, ωστόσο οι γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία, παρά για τη σεξουαλική παρενόχληση ή τον βιασμό, στα οποία εμπεριέχεται και το κοινωνικό στοιχείο. Επιπλέον, πρόκειται και για δυο μορφές βίας, που η κάθε γυναίκα τις διαχειρίζεται διαφορετικά ανάλογα την επαγγελματική και κοινωνική της θέση.
Τα βασικότερα αιτήματα των γυναικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, σύμφωνα με την Μπενάζη, είναι η κοινωνική στήριξη, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 17%, η ψυχολογική στήριξη με ποσοστό 38%, η νομική- συμβουλευτική με 28% και η εργασιακή- συμβουλευτική με ποσοστό 17%.
Περισσότερες από 550 γυναίκες υποστηρίχθηκαν και εξυπηρετήθηκαν στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας (Ιούνιος 2013 έως - Οκτώβριος 2018) του Σ.Κ.Γ. Από αυτές, οι 350 είχαν δεχθεί οποιαδήποτε μορφής βίας και οι 190 ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το Σ.Κ.Γ. του Δήμου Καβάλας εξυπηρετεί γυναίκες από τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί έστω και μία φορά στη ζωή τους ή εξακολουθούν να υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό), αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργες γυναίκες, ΑΜΕΑ, πρόσφυγες, μετανάστριες κ.α.).
«Οι γυναίκες που απευθύνονται σε μας», υπογραμμίζει η κ. Μπένου, «ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν οι ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Το μορφωτικό επίπεδο τους ποικίλει, καθώς απευθύνονται σε εμάς γυναίκες με απολυτήριο λυκείου έως και γυναίκες με μεταπτυχιακούς τίτλους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 37%, ανήκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό: κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό σύμβουλο. Στόχος του Κέντρου είναι η ενημέρωση, η ενδυνάμωση των γυναικών, η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας.
«Μέσω της ενδυνάμωσης», σημειώνει η κ. Στεργίδου, «οι γυναίκες επανακτούν την αυτοεκτίμηση τους, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής και έτσι να πάρουν σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους». Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι: κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση σχετικά με τη δωρεάν νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και υπηρεσίες παραπομπής γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας.
Ο Δήμος Καβάλας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην πλατεία Καπνεργάτη, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
-Θεατρικό δρώμενο από το θεατρικό εργαστήρι «Κουίντα».
-Έκθεση φωτογραφίας.
-Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά (παιχνίδια, ζωγραφική, διανομή μπαλονιών με μήνυμα κατά της βίας).
-Ενημέρωση του κοινού από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου αναφορικά με τις υπηρεσίες που η δομή παρέχει και διανομή έντυπου υλικού.