Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) καταδικάζει έντονα την απόφαση των ιταλικών δικαστικών αρχών να ζητήσουν την κατάσχεση του πλοίου Aquarius με κατηγορίες για παρατυπίες στην απόρριψη των απορριμμάτων του σκάφους.
«Πρόκειται για υπερβολικό μέτρο που δεν έχει βάση, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω ποινικοποίηση των ιατρικών και ανθρωπιστικών δράσεων που σώζουν ζωές στη θάλασσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Μετά από δύο χρόνια δυσφημιστικών και αβάσιμων κατηγοριών για συνεννόηση με τους διακινητές και δικαστικών ερευνών και γραφειοκρατικών εμποδίων κατά του ανθρωπιστικού έργου μας, τώρα κατηγορούμαστε για παράνομη διακίνηση απορριμμάτων. Αυτή η νέα απόπειρα των ιταλικών αρχών να σταματήσουν με κάθε κόστος τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που σώζουν ζωές είναι κακόβουλη» λέει η Κάρλιν Κλάιερ, επικεφαλής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει πως «οι ενέργειες εντός των λιμανιών των σκαφών έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολουθούσαν πάντα τις τυπικές διαδικασίες» και προσθέτει πως «οι αρμόδιες αρχές δεν διερεύνησαν αυτές τις διαδικασίες ούτε εντόπισαν κάποιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφότου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το 2015».
«Είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα και να δώσουμε λόγο για τις επιχειρησιακές διαδικασίες που ακολουθήσαμε, όμως επαναβεβαιώνουμε κατηγορηματικά τη νομιμότητα του ανθρωπιστικού έργου μας, τονίζει ο Γκαμπριέλε Εμινέντε, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία.
«Αυτό το κλίμα των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων και των αβάσιμων κατηγοριών έχει οδηγήσει στα αληθινά εγκλήματα που βλέπουμε σήμερα στη θάλασσα. Μόνο φέτος, πάνω από 2.000 άνθρωποι χάθηκαν στη Μεσόγειο, την ώρα που οι πρόσφυγες συνεχίζουν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι χωρίς να έχουν απομείνει σκάφη έρευνας και διάσωσης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διάσωσή τους. Όσοι επιβιώνουν επιστρέφονται στη Λιβύη και υποβάλλονται σε αυθαίρετη κράτηση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, γεγονός που συνιστά πλήρη περιφρόνηση τού διεθνούς ναυτικού και προσφυγικού δικαίου».
Μέσα σε τρία χρόνια θαλάσσιων επιχειρήσεων με πέντε ανθρωπιστικά σκάφη έρευνας και διάσωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διασώσει και βοηθήσει πάνω από 80.000 ανθρώπους σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, υπογραμμίζει η οργάνωση και επισημαίνει πως τώρα το Aquarius παραμένει ακινητοποιημένο στη Μασσαλία, αφού ανακλήθηκε η σημαία νηολόγησής του δύο φορές μέσα σε δύο μήνες εξαιτίας συντονισμένων πολιτικών πιέσεων.