Στις Βρυξέλλες θα επιστρέψει το Σάββατο η Τερέζα Μέι σε μια προσπάθεια να διευθετήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες για το Brexit, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί νέες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.
Οι δίωρες διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης Βρετανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απομένουν ορισμένα σημαντικά θέματα να επιλυθούν, έργο που έχουν αναλάβει οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών.
«Ελπίζω να μπορέσουν να λύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα και να αρχίσει αμέσως η δουλειά. Θα επιστρέψω το Σάββατο για νέες συνομιλίες και με τον πρόεδρο Γιούνκερ για να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τρόπο που να είναι προς το συμφέρον του λαού μας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε διαμηνύσει μέσω των διπλωματών της στη Βελγική πρωτεύουσα ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τη Μέι στη σύνοδο κορυφής κι απαίτησε να υπάρχει στο τραπέζι μια τελική συμφωνία. Σύμφωνα με τον Guardian το Βερολίνο έχει ενοχληθεί από τις επίμονες προσπάθειες της Γαλλίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου να συμπεριληφθεί στη συμφωνία όρος που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία από την παραχώρηση εκ μέρους του Λονδίνου δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους Ευρωπαίους αλιείς, σαν κι αυτά που αναγνωρίζονται έως τώρα, αλλά και απαιτήσεις της Μαδρίτης για έγγραφες εγγυήσεις ότι δε θα προκαταλαμβάνεται το μέλλον του καθεστώτος του Γιβραλτάρ στην όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου- ΕΕ.
Βρετανία και ΕΕ έχουν ήδη καταλήξει στο προσχέδιο 585 σελίδων της συμφωνίας του διαζυγίου, που καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, την οικονομική διευθέτηση ύψους 39 δισ. στερλινών και το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της πολιτικής διακήρυξης που θα αφορά τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την πλάτη στον τοίχο από τις πρόσφατες παραιτήσεις υπουργών της, αλλά ενισχυμένη από τη μέχρι στιγμής αποτυχία των σκληροπυρηνικών βουλευτών υπό τον Τζέικομπ Ρις Μογκ να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες επιστολές μομφής για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποπομπής της από την ηγεσία των Τόρηδων η Μέι ελπίζει ότι τυχόν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική εμπορική εταιρική σχέση και μια θετική έκβαση της συνόδου της Κυριακής θα τη βοηθήσουν να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, πιθανώς στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρά τις πρόσφατες παραιτήσεις υπουργών της. Σε αντίθετη περίπτωση η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η Μέι έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και σχεδιάζει να συζητήσει και με άλλους. Σήμερα μάλιστα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στο Λονδίνο.