Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019.
Το στικάκι (usb stick) παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.
Ο Χουλιαράκης άφησε ανοικτή την κατάργηση και του μέτρου για μείωση του αφορολόγητου
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καταθέτοντας την βουλή τον προϋπολογισμό του 2019 ξεκαθάρισε ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναβολή αλλά ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου:
«Χαίρομαι που η αντιπολίτευση χαιρετίζει την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για την ακύρωση του μετρό περικοπής των προσωπικών διαφόρων κύριων και επικουρικών συντάξεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός.
Τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι για αναστολή των μέτρων των προσωπικών διαφόρων.
Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως το μετρό της περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε από το ΔΝΤ το οποίο τελικά είχε λανθασμένες εκτιμήσεις για τους στόχους που θα πιάσει η χώρα, αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του με την οποία αφήνει ανοικτό και την κατάργηση του μέτρου του αφορολογήτου.
«Έχουμε λοιπόν πια την δυνατότητα να ακυρώσουμε τα προνομοθετημένα μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά επειδή πετύχαμε τους στόχους μας. Την επιτυχία αυτή οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν την είχαν γιατί δεν έπιαναν τους στόχους αλλά και δημιουργούσαν ελλείμματα που έβαλαν την χώρα εκεί που την έβαλαν».
Ό κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.
«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος από το 2008 που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή 910 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 910 εκατομμύρια € είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση, αλλά και σε πιο φιλική προς την κοινωνική συνοχή κατεύθυνση.
Εκτός από την να μη περικοπή των συντάξεων υπάρχουν κι άλλα μέτρα όπως οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών μισθωτών και αγροτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών, την ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι και άλλα. Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα, δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια αλλά είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα δημοσιονομικής και λελογισμένης επέκτασης»
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2019 ανέφερε ότι «είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση που θα γίνει θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας μία νέα εποχή για τα οικονομικά του 2019 αλλά και την ουσιαστική έξοδο από της χώρας από το μνημόνιο».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία χαίρεται για την μη περικοπή των συντάξεων πρόσθεσε όμως ότι ο προϋπολογισμός θα καταδείξει τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης.
« Χαίρομαι που ο κ. Χουλιαράκης κατέθεσε τον προϋπολογισμό με σεμνότητα και απέφυγε τους διθυράμβους.
Η Νέα Δημοκρατία χαίρεται για την μη περικοπή των συντάξεων. Η ελληνική κοινωνία σε αυτή τη συγκυρία δεν άντεχε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός θα καταδείξει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».
Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ανέφερε οτι η χωρα «είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άρα δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός ακριβώς. Θα έχουμε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, αξιολόγηση μέσα στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας για την στελέχωση της δημόσιας αρχής δημοσίων εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Ας κρατάμε μικρό καλάθι για το μεταμνημονιακό καθεστώς του παρόντος προϋπολογισμου..
Η Ιερά αγελάδα αυτής της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι ο έλληνας ιδιώτης που παράγει, ερευνά, καινοτομεί, κάνει εξαγωγές. Τότε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα»
Ο προεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εστίασε στα υψηλά πλεονάσματα που προβλέπει ο προϋπολογισμός όχι μόνο ο φετινός αλλά και οι επόμενοι και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει εθνική διαπραγμάτευση έτσι ώστε το πλεονασμα να μειωθεί στο 2,5%.
«Θα έπρεπε να μιλάμε με πολύ μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, υπάρχουν δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια οι οποίες συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα. Από κει που μιλούσαμε για ελλείμματα στην χώρα φτάσαμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο να κυνηγάμε ανέφικτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφικτα γιατί καμιά χώρα για τόσα πολλά χρόνια όπως προβλέπεται δεν μπορεί να λειτουργήσει με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%
Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για να πέσει στο 2,5% το πλεόνασμα προκειμένου να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό βαθιά ταξικό που αφαιρεί από τους πολλούς και τα λαϊκά στρώματα και δίνει στους λίγους και στους πλούσιους.
« Η ιστορία του μεταμνημινιακού προϋπολογισμού και της μεταμνημονιακής εποχής είναι ειρωνεία. Μεταμνημονιακή εποχή με 700 μνημονιακούς νόμους να ισχύουν στο ακέραιο και να μην καταργείται κανένας. Άρα έχουμε μεταμνημονιακή εποχή με ισχύ όλων των μνημονιακών νόμων .
Ακόμα με δεσμεύσεις ως το 2060 όσον αφορά τα πλεονάσματα και με μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.
Συνεχίζεται και ισχύει η σιδερένια επιτροπεία από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης άρα είναι ένα μύθος, ένας μύθος αφού όλα έχουν αποφασιστεί.
Ο προϋπολογισμος ειναι σκληρός, βαθιά ταξικός και μη μας πείτε για τα ψίχουλα που μοιράζετε. Παίρνει πολύ περισσότερα από τους πολλούς, από τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τα λαϊκά στρώματα, με μέτρα που θεσπίστηκαν μέχρι του σημείου να καταργηθεί και το ΕΚΑΣ. Από την άλλη δίνει ακόμα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο».
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα, αφού η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει από τις «ουρές» του 3ου Μνημονίου
«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι Αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια προειδοποίηση αναφορικά με την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.
«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το Χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το Χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Οι εμφανείς και προφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στο πεδίο της Ενέργειας, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο.
Κατάργηση του μέτρου της περικοπής
Την ίδια ώρα, και επισήμως, διά στόματος Μοσκοβισί, το μέτρο της περικοπής των συντάξεων καταργείται ως δημοσιονομικά αχρείαστο, ως υφεσιακό και ως αντικοινωνικό.
«Θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται», σημείωσε ο επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα περάσει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα.
Κατά τον Πιερ Μοσκοβισί, όλη αυτή η ιστορία δίνει και ένα πολιτικό μάθημα: Οι προσπάθειες των Ελλήνων και το πρόγραμμα αποδίδουν καρπούς και στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο της οικονομικής μεγέθυνσης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση προνομοθετημένων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στη μείωση του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020.
Τι προβλέπει
Σαφές είναι ότι από την κατάθεση του προϋπολογισμού έως την ψήφισή του, στις 18 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα τσουνάμι παροχών και ελαφρύνσεων, με διπλό στόχο: αφενός να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων ετών, αφετέρου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το χάος στο Χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές.
Θέμα ημερών είναι, κατ’ αρχάς, η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των 820 εκατ. ευρώ σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς. Κρίσιμος είναι ο τρόπος φορολόγησης αυτών των αναδρομικών, ήτοι αν θα «απλώσουν» στο βάθος των ετών στα οποία αντιστοιχούν ή αν θα φορολογηθούν στο σύνολό τους.
Επιπλέον, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 επαγγελματίες, που είχαν μπει στο στόχαστρο με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν και επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι απαιτείται και σημαντική ελάφρυνση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και μείωση των φορολογικών βαρών.
Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» είναι το μέρισμα, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Πέρυσι, περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι μοιράστηκαν 727 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί ανάλογος αριθμός δικαιούχων και φέτος. Από το εύρος του υπερπλεονάσματος θα εξαρτηθεί η έκταση των παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα επαναφοράς του κονδυλίου στα 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές, θα εξεταστεί η εφάπαξ ενίσχυση μη επιδοτούμενων ανέργων.
Στη δέσμη των εξαγγελιών θα ενταχθεί το στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από το αρχικό αντίμετρο των 600 εκατ. ευρώ. Υπό την «ομπρέλα» του θα τεθούν περίπου 340.000 δικαιούχοι, με επιδότηση ή του ενοικίου ή της δόσης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Η παράμετρος αυτή θα συνδυαστεί με τη διόλου εύκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα της εκπνοής του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου.
Η… κορωνίδα των εξαγγελιών θα αφορά στην αποφυγή των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, δηλαδή όσων πρόλαβαν και γλίτωσαν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίμαχη διάταξη θα καταργηθεί και μένει να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση θα αναλάβει ενώπιον του Eurogroup κάποια πολιτική δέσμευση για αντιμετώπιση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Δεν θα πρέπει, πάντως, να λησμονεί κανείς ότι σε δέκα ημέρες θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ενώ θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ.