Φως στην «οργάνωση» που είχε συστήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του προκειμένου να ξεπλένει τις μίζες από τις προμήθειες του Δημοσίου ρίχνει το πόρισμα-φωτιά των εισαγγελέων.
Στις 103 σελίδες του πορίσματος τους, οι δύο εισαγγελείς, κυρίες Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου, αναφέρονται στη δράση του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και 14 προσώπων ακόμη. Τελικό συμπέρασμα των εισαγγελέων είναι ότι «τέλεσαν αδίκημα που τιμωρείται με ποινή καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών» καθώς είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό «τη νομιμοποίηση εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου, με ζημία του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».
Οι 14 συνεργοί
Oι δυο εισαγγελείς περιγράφουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα 14 πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην συλλογή πανάκριβων ακινήτων τα οποία αγόραζε μέσω off shore εταιρειών για να σβήνει τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος». Όπως αναφέρουν στο εισαγγελικό πόρισμα: «Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά».
Αναλυτικότερα, ως δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου εμφανίζεται ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας ενώ σημαντική εμπλοκή προκύπτει και για την λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Επίσης, στο κατηγορητήριο αναφέρονται τα ονόματα των Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος προφυλακίστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής μετά την απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλή, της κόρης του πρώην υπουργού Αρετής Τσοχατζοπούλου, του επιχειρηματία Γεώργιου Σαχπατζίδη, του Νικόλαου Γεωργουλάκη, της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βασιλικής Σταμάτη, του αδελφού της Παναγιώτη Σταμάτη και της θείας της Αικατερίνης Σταμάτη. Ακόμη, κατηγορούμενος είναι ο Παντελής Ζαχαριάδης και οι Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Ευτύχιος Ατσαπάρδης.
Τα TOR M1 και τα υποβρύχια
Οι μίζες που προσπαθούσε να ξεπλύνει η οργάνωση προέρχονται, σύμφωνα με το πόρισμα, από τις προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων που διαχειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας.
Όπως λέει το πόρισμα, ο πρώην υπουργός από τον Μάιο του 1998 ως τις 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.
Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κρίση των δύο Εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση «Η υποδομή (σ.σ. που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της νομιμοποίησης χρημάτων) είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί».
Την Δευτέρα απολογείται ο Aκης
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα, θα απολογηθεί ο Ά. Τσοχατζόπουλος, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσουν οι απολογίες των Γ. Σαχπατζίδη, Ε. Λαμπροπούλου και Νικόλαου Ζήγρα, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν, οδηγήθηκαν στον ανακριτή και έλαβαν προθεσμία. Ολοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Δείτε εδώ το πόρισμα.