Προεκλογικός προϋπολογισμός με παροχές & ελαφρύνσεις -Τι προβλέπει - iefimerida.gr

Προεκλογικός προϋπολογισμός με παροχές & ελαφρύνσεις -Τι προβλέπει

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιο ψηλά απ' ό,τι στο προσχέδιο και στο σχέδιο που εστάλη στην Κομισιόν εκτιμάται ότι θα φτάσει το φετινό πλεόνασμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αγγίξει το 4%.

Η αναθεώρηση θα αποτυπωθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, οπότε θα «φωτογραφηθεί» και το ύψος του φετινού μερίσματος. Δύσκολα φαίνεται, πάντως, ότι θα επιβεβαιωθεί η ούτως ή άλλως υπερφιλόδοξη εκτίμηση για «περίσσευμα» ως 1,5 δισ. ευρώ, με πιο ρεαλιστική πλέον την προσέγγιση για μέρισμα το πολύ ως 800 εκατ. ευρώ.

Σαφές είναι ότι από την κατάθεση του προϋπολογισμού έως την ψήφισή του, στις 18 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα τσουνάμι παροχών και ελαφρύνσεων, με διπλό στόχο: αφενός να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων ετών, αφετέρου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το χάος στο Χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές.

Θέμα ημερών είναι, κατ’ αρχάς, η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των 820 εκατ. ευρώ σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς. Κρίσιμος είναι ο τρόπος φορολόγησης αυτών των αναδρομικών, ήτοι αν θα «απλώσουν» στο βάθος των ετών στα οποία αντιστοιχούν ή αν θα φορολογηθούν στο σύνολό τους.

Επιπλέον, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 επαγγελματίες, που είχαν μπει στο στόχαστρο με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν και επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι απαιτείται και σημαντική ελάφρυνση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και μείωση των φορολογικών βαρών.

Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» είναι το μέρισμα, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Πέρυσι, περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι μοιράστηκαν 727 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί ανάλογος αριθμός δικαιούχων και φέτος. Από το εύρος του υπερπλεονάσματος θα εξαρτηθεί η έκταση των παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα επαναφοράς του κονδυλίου στα 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές, θα εξεταστεί η εφάπαξ ενίσχυση μη επιδοτούμενων ανέργων.

Στη δέσμη των εξαγγελιών θα ενταχθεί το στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από το αρχικό αντίμετρο των 600 εκατ. ευρώ. Υπό την «ομπρέλα» του θα τεθούν περίπου 340.000 δικαιούχοι, με επιδότηση ή του ενοικίου ή της δόσης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Η παράμετρος αυτή θα συνδυαστεί με τη διόλου εύκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα της εκπνοής του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου.

Η… κορωνίδα των εξαγγελιών θα αφορά στην αποφυγή των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, δηλαδή όσων πρόλαβαν και γλίτωσαν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίμαχη διάταξη θα καταργηθεί και μένει να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση θα αναλάβει ενώπιον του Eurogroup κάποια πολιτική δέσμευση για αντιμετώπιση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Δεν θα πρέπει, πάντως, να λησμονεί κανείς ότι σε δέκα ημέρες θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ενώ θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ