Λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω τον Κλήρο, έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, γράφει η Frankfurter Rundschau σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ιερός Πόλεμος του Τσίπρα με τον Κλήρο» η αριστερή γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο «δεδηλωμένος άθεος» πρωθυπουργός της Ελλάδας, που «δεν φείδεται μεγάλων λόγων» χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» τη συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο, ένα σημαντικό βήμα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους» την θρησκευτική ουδετερότητα του οποίου θέλει να διασφαλίσει με αλλαγή του Συντάγματος.
«Από την σκοπιά του Τσίπρα ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους δεν αποτελεί μόνον ιδεολογική επιταγή, αλλά έχει, ειδικά τώρα ένα πρακτικό πολιτικό πλεονέκτημα. Αν οι ιερείς πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει διαφορετικά τις απελευθερωθείσες 10.000 θέσεις – ένα ατού στην προεκλογική εκστρατεία που ξεκινά. Μόνον που για τα εκλογικά δώρα θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος, αφού το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει έμμεσα τους ιερείς», γράφει.
Ο ανταποκριτής της FR, Γκερντ Χέλερ, σημειώνει ότι από τη στιγμή που οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υπάγονται στο εκκλησιαστικό Δίκαιο και θα έχουν μειονεκτήματα στον υπολογισμό των συντάξεών τους, λόγος για τον οποίο αντιδρούν. Αναφέρεται στις αντιδράσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και στις προθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει ενάντια στη βούληση των κληρικών στην απόλυσή τους από το δημόσιο. «Έτσι ο Τσίπρας διακινδυνεύει μια αναμέτρηση δυνάμεων με τον ισχυρό κλήρο», γράφει.
Κι αφού θυμίζει τις προσπάθειες του Ανδρέα Παπανδρέου για τον χωρισμό Εκκλησίας Κράτους, την κατάργηση το 2001 τις αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Εκκλησίας που είχε συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές, καταλήγει: «Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της δεκαετούς θητείας του, αφότου απορρίφθηκε η συμφωνία του με τον Τσίπρα στην Ιερά Σύνοδο. Ήδη ακούγονται φωνές περί παραίτησής του. Κι ενώ η εξουσία του Ιερώνυμου έχει πληγεί, οι οπαδοί του Τσίπρα τον χαιρετίζουν ως έναν επικεφαλής κυβέρνησης που επί τέλους ορθώνει ανάστημα στον ισχυρό Κλήρο. Έτσι ενισχύει το αριστερό του προφίλ ενόψει των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους. Ανοικτό παραμένει, ωστόσο, αν ο Τσίπρας θα μπορέσει να μοιράσει τις 10.000 θέσεις των κληρικών πριν τις κάλπες».