Η φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει ως στόχο να «πνίξει τον πολιτικό πλουραλισμό» στην Τουρκία, έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία καταδικαστική απόφαση για την Άγκυρα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από την Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν τον φιλοκούρδο ηγέτη, εκ των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου παραδέχεται ότι εάν ο Ντεμιρτάς, 45 ετών, συνελήφθη για «θεμιτούς λόγους», διότι οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για ποινικό αδίκημα, Όμως, οι λόγοι που οι τουρκικές αρχές επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την διάρκεια της κράτησής του δεν είναι «επαρκείς».
«Η προσωρινή κράτησή του συνιστά αθέμιτη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης του λαού και του δικαιώματος του προσφεύγοντος να εκλεγεί και να ασκήσει την κοινοβουλευτική του θητεία», έκριναν οι δικαστές του Δικαστηρίου του Στρασβούργου στο οποίο προσέφυγε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Οι παρατάσεις της στέρησης της ελευθερίας του ενάγοντος, κυρίως κατά την διάρκεια δύο κρίσιμων προεκλογικών εκστρατειών, του δημοψηφίσματος και της προεδρικής εκλογής, είχαν έναν κύριο ανομολόγητο στόχο, να καταπνίξουν τον πλουραλισμό και να περιορίσουν την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που βρίσκεται στον πυρήνα τη ίδιας της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επεδίκασε στην Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016 με κατηγορίες για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και είναι κατηγορούμενος σε σειρά κατηγορητηρίων. Εάν καταδικασθεί βάσει του κυρίως κατηγορητηρίου, απειλείται με ποινή κάθειρξης 142 ετών. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων στις εκλογές της 24ης Ιουνίου που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα την Ρωσία σε αντίστοιχη υπόθεση, αναγνωρίζοντας τον «πολιτικό» χαρακτήρα των κατά σειρά συλλήψεων του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.