Δεν αρκεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, καθώς είναι σημαντικότερο να ρυθμιστούν οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί για να μη βρεθούν εκτός επαγγέλματος.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κατά την ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών σημείωσε ότι «μειώνεται επιτέλους το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητούσαμε επίμονα, τόσο το ΤΕΕ όσο και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς, τα τελευταία 2 χρόνια. Σημαντικότερο όμως είναι να ρυθμιστούν οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί».
Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι είναι θετική η μείωση των εισφορών και υπενθύμισε με έμφαση ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος 4387/16, όσον αφορά στο ύψος των εισφορών, κάτι που επίμονα ζητούσαμε τα τελευταία 2 χρόνια. Μάλιστα προσφύγαμε σχετικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου». Ωστόσο, πρόσθεσε, με την εφαρμογή του 4387/16, αλλά και προηγούμενων νόμων, οι οφειλές των μηχανικών είναι ήδη μεγάλες.
«Άρα σημαντικότερο αυτή τη στιγμή από την μείωση των εισφορών είναι η ρύθμιση των οφειλών σε τουλάχιστον 48 δόσεις και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, αφαιρώντας τις προσαυξήσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, θα παραμείνουν εκτός επαγγέλματος το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών».
Όσον αφορά στην καταβολή εισφορών από τους μισθωτούς για επικουρική κ εφάπαξ ασφάλιση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι το ποσοστό θα πρέπει να είναι επιλογή τους, όπως ισχύει και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ακόμη ότι η ειδική ρύθμιση που αφορά τους δικηγόρους για προκαταβολή ποσοστού 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, θα πρέπει να επεκταθεί και να ισχύει και για τους μηχανικούς. Τέτοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν όλους τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε οποιοσδήποτε να θεωρήσει ότι λόγω ειδικότητας οι Υπουργοί ευνοούν τον κλάδο τους. «Δεν νομίζω ότι μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες λογικές», τόνισε.