«Κόκκινος» συναγερμός για τα έσοδα ενόψει αξιολόγησης από Τρόικα - iefimerida.gr

«Κόκκινος» συναγερμός για τα έσοδα ενόψει αξιολόγησης από Τρόικα

υπουργείο Οικονομικών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προλάβουν να εκπονήσουν πειστικά εναλλακτικά σχέδια για τη διαφαινόμενη υστέρηση των εσόδων, έτσι ώστε να μη... φάνε πόρτα από τη Τρόικα στην αξιολόγηση του Μαΐου, όταν και πιθανότατα θα εκτιμηθεί εάν πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα για το 2012.

Επί του παρόντος η «τρύπα» περιορίζεται στα 166 εκ. ευρώ, αλλά με λογιστικά τρικ καθώς οι επιστροφές φόρων είναι 211 εκ. ευρώ λιγότερες από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί. Η πραγματική εικόνα των εσόδων αποτυπώνεται στα στοιχεία των προ επιστροφών, όπου υπάρχει «τρύπα» 357 εκ. ευρώ, μια «τρύπα» που δεν μεγάλωσε σε σχέση με το πρώτο δίμηνο αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέα αν αναλογιστεί κανείς τα μέτρα που έχουν προηγηθεί.

Εκεί που ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες είναι κατ' αρχήν να πάει λίγο καλύτερα η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση είσπραξης ένα δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, στόχος που θεωρείται επιτεύξιμος από την ηγεσία του υπουργείου. Ενέσεις στα έσοδα αναμένονται, επίσης, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις από Α.Ε. και ΕΠΕ στις αρχές Μαΐου, ενώ όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα οι πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος Ιουνίου.

Στον αντίποδα, οι... εστίες κινδύνου εντοπίζονται για μια ακόμα χρονιά στους φόρους κατανάλωσης, όπου οι αποκλίσεις έναντι των στόχων αλλά και σε σχέση με πέρσι, προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που απεύχονται οι υπηρεσίες είναι να πέσουν έξω για μια ακόμα φορά οι προβλέψεις για την ένταση της ύφεσης- από το αρχικό 2,8% ήδη προβλέπεται τουλάχιστον 5%- είτε λόγω εξωγενών παραγόντων (π.χ. νέα αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου) είτε λόγω ενδογενών παραγόντων (π.χ. μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα).

Το κακό για το υπουργείο Οικονομικών και πολύ περισσότερο για τους φορολογούμενους, είναι ότι η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών από τη Τρόικα θα συμπέσει χρονικά με την οριστικοποίηση των διατάξεων του νέου Φορολογικού κι όπως είναι λογικό, δεν θα πρέπει να αναμένονται... ελαφρύνσεις αλλά μάλλον βαρύτερος... πέλεκυς στις φοροαπαλλαγές, έτσι ώστε να ισοφαριστούν οι διαφαινόμενες απώλειες...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ