Τα «νεύρα» του μικρού κυβερνητικού εταίρου δοκιμάζει η συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους, αφού η πρόθεση Τσίπρα να προχωρήσει σε νομοθέτηση ανεξαρτήτως των αντιδράσεων της Ιεραρχίας αυξάνει τον κίνδυνο να ανοίξει νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο, μετά την κρίση για το ονοματολογικό.
Από την πλευρά του, το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι «για το μισθολογικό των κληρικών αποφασίζει η πολιτεία». Προαναγγέλλοντας ότι οι ιερείς θα τεθούν εκτός Δημοσίου στο καθεστώς της μισθοδοσίας.
Όπως πρώτο έγραψε το iefimerida, βούληση της κυβέρνησης είναι ο σχετικός νόμος που θα περιλαμβάνει το κοινό πλαίσιο του ανακοινωθέντος Τσίπρα - Ιερώνυμου να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές του 2019 και σίγουρα μέσα στον Ιανουάριο. Αφού τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιερά Συνόδου.
Όσο για το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης), επικρατεί ικανοποίηση και η όλη πρωτοβουλία έχει λειτουργήσει συσπειρωτικά. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι γνωστό ότι τάσσονται υπέρ μιας ακόμα πιο σκληρής γραμμής στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους. «Φέραμε μια καλή συμφωνία και τα θέλουν όλα. Δεν πρόκειται για πρόταση Τσίπρα, αλλά για συμφωνία με τον Ιερώνυμο», σχολίαζε πολιτικό στέλεχος.
Ο Καμμένος θέλει να κρατήσει… ισορροπίες
Προσπάθειες να κρατήσει τις ισορροπίες καταβάλλει ο Πάνος Καμμένος και γι' αυτό η ηγεσία των ΑΝΕΛ πετάει το «μπαλάκι» στην Εκκλησία και παραπέμπει στις αποφάσεις της.
Αυτό που διαφαίνεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Πάνος Καμμένος είναι πιεσμένος πολιτικά. Από τη μία, δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη, ερώτημα παραμένει αν θα αντέξει να ακολουθεί πρωτοβουλίες που τον… αποξενώνουν από το εκλογικό του ακροατήριο!
Και όλα αυτά την ώρα που δεν μπορεί να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματός του, αφού βουλευτές όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τάσσονται αναφανδόν υπέρ των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Στο κυνήγι των 151 για να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μεν (όπως ισχυρίζεται) την πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πράγμα όμως που δεν ισχύει και για την πρωτοβουλία Τσίπρα να φερει μονομερώς στη Βουλή το μισθολογικό των κληρικών.
Για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, εξάλλου, προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας 151 βουλευτών. Πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ (ή τη στήριξη άλλων βουλευτών) δεν περνάει η συμφωνία.