Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας, καλλιεργούν στα χωράφια τους την περίφημη φακή Εγκλουβής. Εκεί, στο οροπέδιο Βουνί υπάρχει ένας πανάρχαιος οικισμός, ο οικισμός των Βόλτων, που απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει νέο κύκλο προβολών με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Κάθε μήνα, αρχή γενομένης από τον Νοέμβριο, θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου (ώρα 19:00), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Το οροπέδιο της Εγκλουβής-Κωδικός: ILL 293» (2010, 76’), σε σκηνοθεσία Ελεονώρας Φιώρου.
Οι κάτοικοι της Εγκλουβής καλλιεργούν στα χωράφια τους την περίφημη φακή
Η φακή της Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο, φυλάσσεται με άλλους σπόρους στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία.
Φέρει δε τον κωδικό ονομασίας ILL 293. Οι γυναίκες της Εγκλουβής φορώντας την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή μετά την Πρωτοχρονιά με τα «παγανά», και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη, τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της. Το καλοκαίρι όταν ωριμάσει, τη ξεριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά. Οι γυναίκες λιγοστεύουν και ο οικισμός των Βόλτων καταρρέει.
Το οροπέδιο πρέπει να προστατευτεί ως φύση, αρχιτεκτονική και ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, βραβεύτηκε στο 27ο International Film Festival AGROFILM 2010, στη Νitra της Σλοβακίας.
Την προβολή θα προλογίσει η σκηνοθέτης Ελεονώρα Φιώρου, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος Τ: 210 3418051