Η Ανεξάρτητη Αρχή που κυνηγάει τον Σημίτη δεν είναι τόσο... ανεξάρτητη - iefimerida.gr

Η Ανεξάρτητη Αρχή που κυνηγάει τον Σημίτη δεν είναι τόσο... ανεξάρτητη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης- φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο και βαρύτατες κατηγορίες για σκανδαλολογία και απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής προκάλεσε η είδηση της εντολής που έδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη.

Πόσο μάλλον που οι λογαριασμοί αυτοί είναι γνωστοί και ελέγχονται από την επιτροπή του Πόθεν Εσχες. Η επίθεση και η απόπειρα συκοφάντησης του Κώστα Σημίτη, έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται από το σύνολο της κεντροαριστεράς που βλέπει πίσω από την εξέλιξη αμιγώς πολιτικά κίνητρα, αντιμετωπίστηκε «θεσμικά» από την κυβέρνηση, με δηλώσεις του τύπου οτι η Δικαιοσύνη κάνει απερίσπαστη την δουλειά της. Είναι όμως έτσι;

Σε πρόσφατη τηλεοπτική παρέμβασή του ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος μας θύμισε οτι η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος όπως είναι κοινώς γνωστή η Αρχή, δεν είναι αρχή της Δικαιοσύνης, αλλά ουσιαστικά κρατική αρχή και τα μέλη της διορίζονται από την κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Αρχής διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και όλα τα υπόλοιπα μέλη διορίζονται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών και εγκρίνονται από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πρόεδρος της Αρχής Αννα Ζαίρη διορίστηκε επικεφαλής της Αρχής επί εποχής Βασιλικής Θάνου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και σήμερα συμβούλου του Πρωθυπουργού...Τα μέλη διορίστηκαν με πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Οπως αναφέρει ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής, «Η Αρχή συγκροτείται από τον Πρόεδρο και ένδεκα (11) μέλη και του ισάριθμους αναπληρωτές τους, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις αυτές ιδιότητες και τα προσόντα με αυτούς. Ο πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και δεσμεύονται μόνο από τον νόμο και την συνειδησή τους. Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός εν ενεργεία, με γνώση της αγγλικής γλώσσας, μαζί με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Τα μέλη της αρχής διορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του υπουργού Οικονομικών ύστερα από πρόταση κατά λόγο αρμοδιότητας των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι προτείνουν πρόσωπα που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος τους και την επαγγελματική τους ικανότητα και εμπειρία...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ