«Οχι» στις διακρίσεις λόγω ηλικιακού ορίου είπε το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνοντας 43χρονη συμβολαιογράφο, την οποίας τον διορισμό δεν υπέγραψε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η συμβολαιογράφος συμμετείχε στον διαγωνισμό του 2016 για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων σε ηλικία 43 ετών με τον νόμο να θέτει ηλικιακό όριο τα 42 έτη. Μάλιστα η υποψήφια κόπηκε από την τριμελή επιτροπή του Εφετείου, προσέφυγε όμως στο ΣτΕ, το οποίο με προσωρινή διαταγή του άναψε το πράσινο φως για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Η γυναίκα πέτυχε και κατετάγη στην 280η θέση, αλλά ο διορισμός της δεν υπεγράφη λόγω της υπέρβασης του ηλικιακού ορίου.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έκρινε ωστόσο οτι η θέσπιση ηλικιακού ορίου είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή αλλά και στην ελληνική νομοθεσία, δικαιώνοντας την υποψήφια. Και αυτό γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία (2000/78/ΕΚ) που αφορά στη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, η οποία έχει ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Δ. Σκαλτσούνη έκρινε ότι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα την οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.