Ως ύποπτοι φυγής κρίθηκαν τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του από τη Δικαιοσύνη και γι' αυτό εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψής τους.
Παρά το γεγονός ότι στον πρώην υπουργό έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση της δήλωσης του πόθεν έσχες του 2010 (οικονομική χρήση 2009) που κρίθηκε ανειλικρινής, η εισαγγελία Πρωτοδικών εκτίμησε ότι με βάση το νόμο 4022 του 2011 για την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων και κρατικών υπαλλήλων, έπρεπε να προχωρήσει στη σύλληψη των πέντε από τους τουλάχιστον 10 εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Η δίωξη για το «ξέπλυμα» σε βάρος του πρώην υπουργού και σε βάρος των άλλων δέκα και πλέον προσώπων είχε ασκηθεί πριν από δυο εβδομάδες, αλλά τα εντάλματα εκδόθηκαν μόλις χθες, Μεγάλη Τετάρτη.
Ο λόγος, όπως εξηγούν εισαγγελικές πηγές, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πρωτοδικών που ανέλαβε την υπόθεση χρειάστηκε το χρόνο αυτό προκειμένου να μελετήσει την ογκώδη δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες και περιλαμβάνει στοιχεία και από τις γερμανικές αρχές που έφτασαν στα χέρια των ελληνικών αρχών μέσω δικαστικής συνδρομής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αξιολόγησαν την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και τα στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν αφενός «ξέπλυμα» και αφετέρου να στηρίξουν την έκδοση των ενταλμάτων.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος που ήδη έχει καταβάλλει 150.000 ευρώ ως εγγυοδοσία για την υπόθεση του «πόθεν έσχες» και του έχει δεσμευτεί το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο τυπικά ανήκει στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, λόγω της προθεσμίας που ζήτησε και των αργιών που μεσολαβούν θα περιμένει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ έως τη Δευτέρα που θα απολογηθεί την ετυμηγορία για το αν θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό ή θα αφεθεί ελεύθερος με επιπλέον περιοριστικούς όρους.
Οι δύο δικογραφίες
Ουσιαστικά τον κ. Τσοχατζόπουλο καίνε στοιχεία από δύο διαφορετικές δικογραφίες υποθέσεων που «πολιτικά» έχουν παραγραφεί. Η μη παραγραφή όμως των κατηγοριών για το ξέπλυμα χρήματος είναι αυτές που τον φέρνουν αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.
Πρόκειται για τις υποθέσεις των γερμανικών υποβρυχίων και των ρώσικων αντιαεροπορικών πυραύλων TOR M1.
Τον πυρήνα της ενιαίας δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού και των φερομένων ως συνεργατών του, αποτέλεσε η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένης Ράικου για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων -κινητών και ακινήτων- του κ. Τσοχατζόπουλου και τον τρόπο απόκτησής τους.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ που ήλεγξε την κίνηση λογαριασμών του πρώην υπουργού μέσω off shore εταιρειών. Βασικό ζητούμενο των ερευνών ήταν το πώς αποκτήθηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού «κινητών και ακινήτων» και αν αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν.
Εκτός έχει συλληφθεί ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο ξάδελφός του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο Αστέριος Οικονομίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Arcon» στη Θεσσαλονίκη, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Σε αυτόν φέρεται να μεταβιβάστηκε το ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, από την offshore εταιρεία που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας και στη συνέχεια το ίδιο ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της κόρης του, Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Επίσης, στην υπόθεση φέρονται, μεταξύ άλλων, ως εμπλεκόμενες η δεύτερη σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο σπίτι τηε οποίας έγινε χθες έρευνα και βρέθηκαν μεταξύ άλλων και 10 μικρές ράβδοι χρυσού.
Φωτογραφία: Eurokinissi