Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της αντιπροέδρου του ακροδεξιού AfD από τη Μπούντεσταγκ με την υποψία της παραβίασης του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων ζήτησε η εισαγγελία του Κονστάντς στη Γερμανία.
Δεν αποκλείεται να αρχίσει ακόμη και εντός της ημέρας επίσημη έρευνα για το θέμα.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά τις αποκαλύψεις την περασμένη Κυριακή των δικτύων WDR, NDR και της Süddeutsche Zeitung ότι η περιφερειακή οργάνωση της εκλογικής περιφέρειας της επικεφαλής της Κ.Ο. του AfD Αλίς Βάιντελ έλαβε το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2017, παραμονές των ομοσπονδιακών εκλογών, δωρεές συνολικού ύψους 130.000 ευρώ από μια ελβετική φαρμακευτική εταιρία. Τα εμβάσματα που έγιναν σε μικρότερες δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων ανέγραφαν «Δωρεά προεκλογικός αγώνας Αλίς Βάιντελ».
Η Βάιντελ είπε ότι είχε αμφιβολίες για τη νομιμότητα των δωρεών τον Σεπτέμβριο κι ότι επέστρεψε τα χρήματα. Αλλά σύμφωνα με τα τρία γερμανικά ΜΜΕ αυτό έγινε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και το ποσό που επεστράφη ήταν κατά 8.000 ευρώ μικρό από αυτό που είχε λάβει το γραφείο της.
Κι άλλη δωρεά από το Βέλγιο
Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε ότι η ίδια περιφερειακή οργάνωση της εκλογικής περιφέρειας της Βάιντελ έλαβε άλλη μια μεγάλη δωρεά, ύψους 150.000 ευρώ από το βελγικό ίδρυμα "Stichting Identiteit Europa" τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το AfD επέστρεψε τα χρήματα τρεις μήνες αργότερα, τον Μάιο, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αναμφίβολα την ταυτότητα του δωρητή ή το κίνητρό του».
Το ακροδεξιό, εθνολαϊκιστικό κόμμα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην κοινοποιήσει στη Μπούντεσταγκ τη δωρεά, λέγοντας ότι δεν το έκανε επειδή την επέστρεψε. Βάσει της κείμενης γερμανικής νομοθεσίας τα κόμματα οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως την Βουλή όταν λαμβάνουν δωρεές άνω των 50.000 ευρώ από έναν και μόνο δωρητή.
Κάποια από τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σε διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νομικά έξοδα την περίοδο των εκλογών.
Ο συμπρόεδρος του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ έσπευσε να υπερασπιστεί την Βάιντελ, αλλά μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη δωρεά από το Βέλγιο οι Φιλελεύθεροι ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξάγει ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά του ακροδεξιού κόμματος. Πυρά εξαπέλυσαν και οι Πράσινοι, διά στόματος του αντιπροέδρου της ΚΟ τους ομάδας, Κονσταντίν φον Νοτς: «Πρoφανώς το AfD έχει τεράστιο πρόβλημα με μαύρα ταμεία ή με αχυράνθρωπους για κομματικές δωρεές ή και με τα δύο, σε κάθε περίπτωση, όμως, με τον Νόμο».