Μία βιο-ψηφιακή κουρτίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής [εικόνες] - iefimerida.gr

Μία βιο-ψηφιακή κουρτίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής [εικόνες]

Φωτογραφία: worldarchitecture.org
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια κουρτίνα κάλυψε προσφάτως την πρόσοψη του εργοστασίου εμπριμέ στο Κάστρο του Δουβλίνου. Είναι μια εγκατάσταση τού με έδρα το Λονδίνο αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού γραφείου ecoLogical Studio.

Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το climate-KIC, την πιο γνωστή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κλιματικών καινοτομιών. Στοχεύει στο να επιταχύνει λύσεις στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς το, σε πραγματικό χρόνο: περίπου ένα κιλό διοξείδιο του άνθρακα κάθε μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτήν που δεσμεύουν 20 μεγάλα δέντρα.

Μια κουρτίνα κάλυψε προσφάτως την πρόσοψη του εργοστασίου εμπριμέ στο Κάστρο του Δουβλίνου

Η κουρτίνα για αστικό περιβάλλον φέρει το όνομα Photo.synth.etica και αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως φωτοβιοαντιδραστήρας, δηλαδή ως ένας ψηφιακά σχεδιασμένος και κατά παραγγελία κατασκευασμένος από βιοπλαστικό αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, τη μέρα, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να τραφούν καλλιέργειες μικροσκοπικών φυκιών, και το βράδυ φωσφορίζει.

Ο αέρας του άστεως εισέρχεται από τη βάση της κουρτίνας, ταξιδεύει ως φουσκάλες μέσα στο βιοπλαστικό, έρχεται σε επαφή με τα αδηφάγα μικρόβια τα οποία δεσμεύουν και αποθηκεύουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα φύκια, που μετατρέπονται σε βιομάζα.

Στοχεύει στο να επιταχύνει λύσεις στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς το, σε πραγματικό χρόνο

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοπλαστικής πρώτης ύλης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκλυση, από το άνω μέρος της κουρτίνας στην ατμόσφαιρα του άστεος, οξυγόνου που έχει προέλθει από τη φωτοσύνθεση.

Συνοψίζοντας, οι Κλαούντια Πασκουέρο και Μάρκο Πολέτο του ecoLogical Studio τονίζουν πως «στην ανθρωποκεντρική εποχή, ένας μη ανθρωποκεντρικός τρόπος συλλογιστικής και ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, βασισμένων σε ψηφιακή και βιολογική νοημοσύνη, μπορεί να είναι στον πυρήνα του αστικού σχεδιασμού».

Η Photo.synth.etica παρουσιάστηκε στη φετινή Σύνοδο για Κλιματικές Καινοτομίες που έγινε στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

Η κουρτίνα για αστικό περιβάλλον φέρει το όνομα Photo.synth.etica και αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ