Ευχάριστα είναι τα νέα για την Αθήνα, καθώς σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν οι αναπλάσεις σε τρια σημεία της πρωτεύουσας.
Μετά από σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, προχωρά η πεζοδρόμηση του παράδρομου της οδού Ακαδημίας, καθώς και η αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού Εθνικό Τυπογραφείο στην πλατεία Δικαιοσύνης και του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη το οποίο θα στεγάσει την έδρα του Μουσείου Εργων του Γιάννη Σπυρόπουλου.
Ο παράδρομος της οδού Ακαδημίας
Βρίσκεται μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα και αποτελούσε για χρόνια την αφετηρία των αστικών λεωφορείων. Παρά το γεγονός οτι γειτνιάζει με την Αθηναϊκή Τριλογία (Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη) το σημείο είχε αφεθεί στη μοίρα του, καθώς μετά την απομάκρυνση των τερματικών σταθμών είχε μετατραπεί σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης δημιουργίας ενιαίου πεζόδρομου με ιδιαίτερες βιοκλιματικές προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές κλιματολογικές συνθήκες. Η μελέτη πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας μεταλλικής πέργκολας αλλά και την τοποθέτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε το έργο να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Τελικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της πεζοδρόμησης του παραδρόμου, αλλά απέρριψε την πέργκολα και τα φωτοβολταϊκά.
Το Εθνικό Τυπογραφείο
Βρίσκεται επί της πλατείας Δικαιοσύνης, στην οδό Ακαδημίας και η πίσω πλευρά του κτιρίου «γυρνά την πλάτη» στην οδό Σταδίου. Το αρχικό κτίριο του Εθνικού (πρωην Βασιλικού) Τυπογραφείου και Λιθογραφείου στην οδό Σταδίου οικοδομήθηκε το έτος 1834-1835, σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόζεφ Χόφερ.
Οι βασικές προσπάθειες για αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού νεοκλασσικού φάνηκαν να καρποφορούν τη δεκαετία του '90, όταν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Κορρέ και Κατερίνα Μόμτσιου-Τοκατλίδη προχώρησαν σε ιστορική έρευνα και στη σύνταξη προμελέτης.
Τελικώς οι εργασίες αποκατάστασης περιορίστηκαν στη στέγη και στο κέλυφος του κτιρίου. Με τη νέα χρήση να μην έχει ορισθεί σαφώς, το εσωτερικό του χώρου παρέμεινε ως είχε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών και αστέγων. Στη νέα χρήση του το κτίριο αναμένεται να στεγάσει τμήμα των υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκθεσιακό χώρο της ιστορίας του ίδιου του κτιρίου.
Το διατηρητέο στη συμβολή Τοσίτσα και Ζαΐμη
Με την εγκατάσταση του Μουσείου Εργων Γιάννη Σπυρόπουλου, το νεοκλασικό διατηρητέο σπίτι του όψιμου 19ου αιώνα στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη διασώζεται οριστικά. Κηρυγμένο από το 1992, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι δύο όροφοι θα στεγάσουν τα έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου, ενώ ένας όροφος θα διατίθεται για περιοδικές εκθέσεις. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέο διευρυμένο κλιμακοστάσιο, το οποίο θα επεκτείνεται και προς το δώμα για την εξυπηρέτηση υπαίθριας έκθεσης γλυπτών.
Εξάλλου, θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν οι σωζόμενες οροφογραφίες του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Επίσης, προβλέπεται χώρος πωλητηρίου και κυλικείο στο ισόγειο, με δυνατότητα ανεξάρτητης πρόσβασης.