Υπέρμετρη βεβαιότητα ότι όλα έχουν «κλείσει» και απομένουν μόνο τα τυπικά, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για το «καυτό» θέμα των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και οι διαβουλεύσεις για το «πακέτο» της ΔΕΘ έχουν ολοκληρωθεί, με θετική έκπληξη.
Την ίδια ώρα, από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο τηρούν ακόμα σιγή ασυρμάτου και παραπέμπουν στη συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη.
Επί της ουσίας, οι διαβουλεύσεις «απλώνονται» σε τρία πεδία. Το πρώτο, είναι η αναγκαιότητα των περικοπών στις συντάξεις, που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2017, με εκτιμώμενη «καθαρή» δημοσιονομική απόδοση περίπου 2 δις ευρώ. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε με βεβαιότητα ότι «οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν», την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για τις δηλώσεις Σολτς, παρά το ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος.
Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, μιλώντας στο iefimerida στον απόηχο του τετ-α-τετ του Α. Τσίπρα με τον Ο. Σολτς, εκτιμούν ότι οι Γερμανοί δεν φαίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, ωστόσο παρατηρούν ότι από τη στιγμή που η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιμένουμε ως την τελευταία στιγμή.
Το δεύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με το εύρος του δημοσιονομικού χώρου και κατά πόσο μπορεί να «χωρέσει» ολόκληρο το «πακέτο» της ΔΕΘ. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι παραμένει μια διαφορά περί τα 300 εκατ. ευρώ, μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και των Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστηρίζει, όμως, ότι και αυτή η συζήτηση «έκλεισε» και μάλιστα με εύρος ελαφρύνσεων μεγαλύτερο από τα 765 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού.
Άλλη κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι αυτή η διαφορά με τους Ευρωπαίους προέκυψε επειδή θέλουν το επίδομα στέγασης να μην περιοριστεί σε 200 εκατ. ευρώ αλλά να φτάσει στα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ! Μέρος αυτού του αυξημένου κονδυλίου εξετάζεται, μάλιστα, να χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων νοικοκυριών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ως διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.
Στην περίπτωση που το επίδομα στέγασης φτάσει σε αυτά τα επίπεδα (το αρχικό αντίμετρο υπολογιζόταν στα 600 εκατ. ευρώ), τότε το συνολικό «πακέτο» της ΔΕΘ θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ και το ερώτημα είναι αν η ελληνική πλευρά θα «κόψει» από άλλους κωδικούς του Προϋπολογισμού ή αν η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019 έχει ανέβει. Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο υπολογίζεται στο 4,2% και στο εναλλακτικό στο 3,6%.
Το τρίτο πεδίο της διαπραγμάτευσης αφορά στο πώς ακριβώς θα δρομολογηθεί η μη περικοπή των συντάξεων. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν συζητάνε τίποτε άλλο εκτός από την κατάργηση της επίμαχης διάταξης, ωστόσο στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιθυμούν να κρατηθεί το μέτρο ως πρώτη εφεδρεία, εάν υπάρξουν ενδείξεις δημοσιονομικών αποκλίσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται η κατάλληλη νομική φόρμουλα, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.