Κατακόρυφη αύξηση των καρδιαγγγειακών νοσημάτων παρουσιάζουν οι κάτοικοι των χωρών με οικονομικά προβλήματα, σε ποσοστό που φτάνει, μάλιστα, μέχρι και το 20%.
Οπως γραει το iatropedia.gr, οι Ελληνες επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αυξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη χώρα μας.
Αν και στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν, οι καρδιολόγοι ανησυχούν για ενδεχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων, βασιζόμενοι σε παραδείγματα, όπως της Αργεντινής, όπου την εποχή της μεγάλης κρίσης η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα εκτινάχθηκε από το 2,9% στο 6,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και από 11% σε 16% για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε στην αύξηση 20% των θανάτων από στεφανιαία νόσο, ενώ στη Ρωσία την περίοδο μετά την πτώση του Κομμουνισμού, για κάθε ιδιωτικοποίηση οι άντρες της περιοχής, εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας κατά 13%, μέσα σε δύο χρόνια, κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε.
«Σε όλες τις χώρες σε οικονομική κρίση, επιδεινώνεται η ποιότητα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, την κατάθλιψη και τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα» εξήγησε ο Διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, Δ. Ρίχτερ, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας από το ΕΛΙΚΑΡ (19-21 Απριλίου).