Την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την Κυριακή ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της έκθεσης μέσα από τη σύνδεσή της με τη «Ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη.
Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής του Κιλκίς, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας.
Μια ιδιαιτερότητα που κατέστησε το Κιλκίς ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του Μεγάλου Πολέμου, ενώ στη σημερινή συγκυρία σφραγίζεται από τις εικόνες των προσφυγικών κυμάτων στην περιοχή της Ειδομένης.
Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία που μοιάζουν να κυριεύουν σήμερα την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Μεσοπολέμου μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, την εποχή που γέννησε τον φασισμό και τον ναζισμό, για να οδηγήσει στον ακόμα πιο καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είναι κρίσιμος ο τρόπος που διαβάζουμε το παρελθόν, ο τρόπος που συνδέουμε την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη συγκρότηση των ταυτοτήτων μας και την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού επισήμανε τη μέριμνα του Υπουργείου για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου του Κιλκίς ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, του οποίου έχουν μπει στέρεες βάσεις με την έγκριση όλων των σχετικών μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το αρχαιολογικό μουσείο στο Κιλκίς
Στις αίθουσές του εκτίθενται ανασκαφικά, αλλά και τυχαία ευρήματα από παραδόσεις ιδιωτών, αγγεία, γλυπτά, νομίσματα και κοσμήματα, που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής.
Το μικρό σε διαστάσεις κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθέσεων με προθήκες, με επιτοίχια ή στημένα σε βάσεις αγάλματα και αναρτημένους πίνακες εποπτικού υλικού, που ακολουθούν χρονολογική, κατά το δυνατόν, διάταξη και διαμορφωμένο αύλειο χώρο, στο κέντρο του οποίου έχει διαμορφωθεί κλιμακωτή κρηπίδα για την έκθεση ογκωδών γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών.
Η περιήγηση αρχίζει από τον προθάλαμο, συνεχίζει στην αίθουσα των ανασκαφικών ευρημάτων της Εποχής του Σιδήρου από το Παλιό Γυναικόκαστρο και καταλήγει στην αίθουσα των ιστορικών χρόνων, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφους (κτερίσματα) και αντικείμενα καθημερινής ζωής από τους δύο σημαντικότερους χώρους την Ευρωπό και το Παλατιανό, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές εργασίες.