Λήγει τη Δευτέρα η διορία της Κομισιόν στην Ιταλία, προκειμένου να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού.
Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Η ιταλική τραγωδία». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να επιβληθεί στην Ιταλία πρόστιμο 3,5 δις ευρώ. Αν και πάλι η Ρώμη δεν συμβιβαστεί και αρνηθεί να καταβάλλει το πρόστιμο τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική και δημοσιονομική κρίση μπροστά στην οποία η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι.
Η Ιταλία έχει μόνο μια δυνατότητα να ξανασταθεί στα πόδια της. Πρέπει να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την σταθερότητα των δημοσιονομικών της. Κακώς η κυβέρνηση επιδιώκει φοροαπαλλαγές και την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Αντίθετα η εισαγωγή ενός κατώτατο κοινωνικού επιδόματος, έχει νόημα στην Ιταλία, πόσο μάλλον που συνδυάζεται με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους.
Χωρίς αμφιβολία η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται μόνο για το ιταλικό δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας ολοένα και ακριβότερες τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η κρίση τροφοδοτεί την κρίση.
Όμως, κυρίως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν ενδιαφέρεται τόσο να βελτιώσει την κατάσταση της Ιταλίας και των πολιτών, όσο να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών με τις δημόσιες εμφανίσεις του έτσι ώστε του χρόνου να βγει κερδισμένος στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια η στημένη κόντρα με τις Βρυξέλλες αποδίδει περισσότερα πολιτικά οφέλη στους κυβερνώντες στη Ρώμη, από ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας».
Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Τρία επιδιώκει συμβιβασμό
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία φέρεται να επιδιώκει συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τρία μπορεί να «κόψει» τις ιταλικές εκτιμήσεις – που προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% – κατά έως και μισή μονάδα.
Reuters: Μελετούν λύση «κόφτη» όπως στην Ελλάδα
Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τυχόν αναθεώρηση των υπολογισμών για την ανάπτυξη του 2019 θα αποσκοπεί να πείσει τις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.
Η πηγή του Reuters προσέθεσε πως ο κ. Τρία εξετάζει επίσης την λύση ενός αυτόματου «κόφτη», σαν αυτόν που υιοθετήθηκε για τον έλεγχο των δαπανών της Ελλάδας επί Μνημονίου. Ο μηχανισμός θα περικόπτει δημόσιες δαπάνες αυτόματα εάν υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του στόχου.
Δεν είναι σαφές ωστόσο εάν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να δεχτεί το σχέδιο Τρία, με δεδομένο ότι η Ρώμη δεν φαντάζει διατεθειμένη να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι ο κύρια πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλλες.
Το έλλειμμα 2,4% που θέλει η κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας για το επόμενο έτος είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχαν υποσχεθεί οι προκάτοχοί τους.
Με πληροφορίες από DW, Reuters