Παιδίατρος συμβουλεύει: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη γρίπη - iefimerida.gr

Παιδίατρος συμβουλεύει: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη γρίπη

60% η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στα παιδιά/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γρίπη είναι... παρεξηγημένο νόσημα. Πρόκειται για νόσο που σε στέλνει στο νοσοκομείο και δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προειδοποιεί ο Κώστας Νταλούκας.

Οι γονείς θα πρέπει να μη φοβούνται να αερίσουν το σπίτι και να εκθέσουν τα παιδιά τους στο κρύο, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, δίνοντας συμβουλές προστασίας από τη γρίπη.

Ακόμη συνιστά στους γονείς να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι, να μάθουν στα παιδιά τους να πλένουν τα χέρια τους, που είναι και το σημαντικότερο μέτρο για την αποφυγή και την διακοπή αυτής της «αλυσίδας» της γρίπης. Όσοι έχουν μωρά κάτω του έτους και πολύ περισσότερο κάτω των έξι μηνών, θα πρέπει να εμβολιάσουν όλο το περιβάλλον που έρχεται σε επαφή.

Σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο, σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητά του στα παιδιά είναι περίπου στο 60% και στους ενήλικες γύρω στο 25%. «Αλλά είναι το μοναδικό μέτρο που έχουμε πέρα από την υγιεινή των χεριών, ή οποιοδήποτε άλλο. Πέρσι που επεκτάθηκε ο εμβολιασμός αποδείχτηκε ότι μειώθηκαν και οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημειώνει.

Η κορύφωση της γρίπης είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λέει ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας ότι ιδανικός μήνας για να γίνει το εμβόλιο είναι αυτός που διανύουμε. «Το εμβόλιο δεν είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό και όλα τα παιδιά. Δίνεται δωρεάν μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόνο σε αυτές τις ομάδες μπορούμε να το συνταγογραφήσουμε», δηλώνει στο Πρακτορείο FM.

Τέλος, ο κ. Νταλούκας χαρακτήρισε άστοχη και αναποτελεσματική την προσκόμιση φωτοτυπίας του βιβλιαρίου υγείας, όπως προβλέπεται για τις εγγραφές μαθητών βρεφών και νηπίων σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να κρίνει για την ηλικία του κάθε παιδιού, ποια είναι τα εμβόλια που θα έπρεπε να έχει κάνει. «Προφανώς όχι γιατί δεν είναι η ειδικότητα του. Άρα η πρόταση που εμείς κάνουμε ως Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προς το υπουργείο Παιδείας, είναι να φτιαχτεί μία φόρμα με τα εμβόλια της κάθε σχολικής χρονιάς, και με βάση αυτή τη φόρμα να κρίνεται η εγγραφή του παιδιού. Διότι αλλιώτικα είτε πάει ένα βιβλιάριο υγείας παιδιού, το οποίο θα έχει συμπληρωμένα όλα τα κουτάκια, ή μερικά από τα κουτάκια, δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να κρίνει ποιο θα έπρεπε να έχει κάνει για την ηλικία του, και αν το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο», τονίζει ο κ. Νταλούκας και συμπληρώνει ότι αυτή η φόρμα θα υπογράφεται από τον παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την εγκυρότητα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμβόλιο γρίπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ