Η αναφορά της Κομισιόν σε δικαστικές αποφάσεις, που απειλούν με ανατροπές, ούτε τυχαία είναι ούτε αδιάφορη, καθώς στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη παρακολουθούν εδώ και καιρό με προσοχή το μπαράζ προσφυγών και αποφάσεων από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Η τροπολογία-εξπρές για τα αναδρομικά του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, με «καθαρό» κόστος 820 εκατ. ευρώ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η χώρα δείχνει να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο, ενώ το «ξήλωμα» βασικών μνημονιακών νόμων έχει ξεκινήσει προ πολλού.
Οι ένστολοι, έχοντας στα χέρια τους πρωτόδικες αποφάσεις για τα καταργημένα δώρα, συγκεντρώνουν ήδη από όλες τις Ενώσεις Αξιωματικών τις εξουσιοδοτήσεις για προσφυγές αναδρομικών από την κατάργηση των δώρων. Αυτά μετά από τον νόμο 3845/2010 διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και σε 200 ευρώ για Πάσχα-επίδομα αδείας, και έτσι, με δεδομένο ότι η διεκδίκηση εξαντλείται στην 3ετία, μιλάμε για ένα συνολικό κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινούνται και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, αν και ο λογαριασμός από την αναδρομική αποκατάσταση των δώρων ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, φτάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ.
Φυσικά η αποκατάσταση των δώρων θα επιβαρύνει και τους ετήσιους προϋπολογισμούς, με ένα κόστος που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για τα ειδικά μισθολόγια και την υπόλοιπη κεντρική διοίκηση.
Οι ένστολοι δίνουν μάχη και σε άλλο μέτωπο, κι αν το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ τους δικαιώσει, τότε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια. Τι έχουν αιτηθεί οι ένστολοι από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης; Να αποφανθεί αν τα μισθολόγια που «τρέχουν» από το 2017 συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, που τους απέφερε μόλις χθες τα αναδρομικά έως το 2016. Στην περίπτωση που το Συμβούλιο Συμμόρφωσης βγάλει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Οικονομικών, τότε δεν θα υποχρεωθεί μόνο στην καταβολή αναδρομικών και μετά το 2016, αλλά θα πρέπει να επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό με τις ανάλογες τροποποιήσεις των μισθολογίων.
Φυσικά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το ΓΛΚ είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων, όπου εδώ η μπάλα χάνεται. Μόνο για τα δώρα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ!
Έμπειροι νομικοί σπεύδουν να χαμηλώσουν τους τόνους, θυμίζοντας ότι το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι κατά κανόνα ότι η κατάργηση των περικοπών «τρέχει» εφεξής, άρα δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα, παρά μόνο για όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το δικαστήριο. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ορατός.