Ανάρρωσε γρηγορότερα με τη βοήθεια του… Φρανκ Σινάτρα - iefimerida.gr

Ανάρρωσε γρηγορότερα με τη βοήθεια του… Φρανκ Σινάτρα

Φρανκ Σινάτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χαλαρώνουν καλύτερα και αναρρώνουν γρηγορότερα με τη βοήθεια των τραγουδιών του Φρανκ Σινάτρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Νοσοκομείου John Radcliffe στην Οξφόρδη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επιτυχίες της «Φωνής», όπως το «I've got you under my skin», μειώνουν το φόβο στους ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε ολική νάρκωση κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Οι γιατροί στο Τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου, ανέλυσαν στοιχεία από 96 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μετρώντας τα επίπεδα άγχους μέσω του αναπνευστικού ρυθμού των ασθενών. Η πρώτη ομάδα άκουγε μουσική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ενώ η δεύτερη όχι.

Οι μετρήσεις έγιναν όταν ο ασθενής ήταν στο χειρουργικό τραπέζι, λίγο πριν τη διαδικασία και στο τέλος της, ενώ ήταν ακόμα ξαπλωμένος. Σύμφωνα με το πείραμα, η ομάδα που άκουγε μουσική, είχε μειωμένα επίπεδα άγχους, με 11 αναπνοές ανά λεπτό, έναντι 13 στην άλλη ομάδα.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της μουσικής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες ή ακόμα και έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις και οι γιατροί τόνισαν ότι την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση, καθώς ακόμα και μια μικρή επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι το άγχος πριν από την επέμβαση μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασης. Πάντως, τόνισαν ότι αν και υπάρχουν βάσιμοι ιατρικοί λόγοι ότι η χαλαρή μουσική βοηθά τους ασθενείς να ηρεμούν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πόνο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνηθισμένης πρακτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ