Διάβασμα στη χνουδωτή βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων -Ξυπόλητοι, ξάπλα, στα μαλακά [εικόνες] - iefimerida.gr

Διάβασμα στη χνουδωτή βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων -Ξυπόλητοι, ξάπλα, στα μαλακά [εικόνες]

Στο νεοκλασικός κτήριο του Atopos CVC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης που λειτουργεί ως μια λούτρινη αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους περιμένει τους φίλους του βιβλίου. Είναι το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες» ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos CVC) με την υποστήριξη του Athens Culture Net -Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, έχει δημιουργήσει έναν ονειρικό, χνουδωτό κόσμο του βιβλίου με την #TextMe_FluffyLibrary και το #TextMe_Lab.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσεων γύρω από το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση εντός και εκτός του νεοκλασικού κτηρίου του Atopos CVC (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο), βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την έναρξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και διαρκεί ως τη λήξη της, τον Απρίλιο 2019.

Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας

Ο λούτρινος Φλάφι και περισσότερα από 2.500 βιβλία

Το κτίριο του Atopos καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που κατοικεί εκεί μέσα. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον!

Το έργο συνδυάζει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας, με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφόρμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια.

Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου εμπνέεται από παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, από υποκουλτούρες όπως τα Furries και από τις βιολογικές επιστήμες που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση των οργανισμών. Μέσω αυτής της πρακτικής η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να διευρύνει τα όρια της φαντασίας και της υποκειμενικότητας και προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του έργου. Βασικός συνεργάτης στην υλοποίηση της εγκατάστασης είναι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επιπλέον, για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του #TextMe_FluffyLibrary, η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου συνεργάζεται με την Ουρανία Αναστασιάδου, εικαστικό και υπεύθυνη της μονάδας προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.

Διάβασμα στη χνουδωτή βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων -Ξυπόλητοι, ξάπλα, στα μαλακά [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Η Fluffy Library λειτουργεί κάθε Πέμπτη - Παρασκευή 14:00 - 20:00 και Σάββατο - Κυριακή 12:00 - 18:00.
Είσοδος ελεύθερη. Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, ΤΚ 104 35, Τηλ: 2105242004, 2108838151.

Παράλληλα λειτουργεί το #TextMe_Lab, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές.
Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις, όπως το Pokemon Poetry, παρεμβάσεις της Βιετναμέζας-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Aimée Lê, αφιέρωμα στην Elsa von Freytag-Loringhoven (aka Baroness, εκπρόσωπο του ντανταϊστικού ρεύματος), συζήτηση για τα Memes και τον διαδικτυακό λόγο στον ελλαδικό χώρο ή το Φεστιβάλ & Συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Για τον Νοέμβριο πέρα από τη λειτουργία της Fluffy Library, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του TEXTME_LAB έχει ως εξής:

-Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ως Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018: «Για τη διαύγεια ανάμεσα στην ταχύτητα και τη διάρκεια - ψίχουλα που πέταξαν πίσω τους ο Χονδρός και η Κατσιάνη για να βρουν τον δρόμο». (Παρουσίαση, έκθεση, συζήτηση)

Οι Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη αποτέλεσαν εννοιολογικό καλλιτεχνικό δίδυμο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι το 2004. Έχουν δουλέψει εκτός παραδοσιακών πλαισίων παρουσίασης της τέχνης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από μέσα όπως η γλώσσα, ο ήχος, οι αυθόρμητες δράσεις και το βίντεο. Μέσα από τις περφόρμανς τους δημιουργούν μια λογική μετατόπιση στη ροή της καθημερινής ζωής, προκαλώντας όπως οι ίδιοι λένε ένα είδος “ποιητικής απόκλισης”. Στο αφιέρωμα αυτό θα παρουσιαστούν έργα από την πορεία τους ως εννοιολογικό ντουέτο όπως και από το πρότζεκτ Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ, του καλλιτεχνικού τρίο που δημιούργησαν μαζί με τον Ντάνη Τραγόπουλο. Για τη δουλειά τους θα μιλήσουν επίσης οι ερευνητές Αρετή Λεοπούλου και Κωστής Δρυγιανάκης.

Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: 9/11 19:00-21:00, 10-16/11 12:00-18:00. Συμμετοχή: Ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ