Με καθυστέρηση θα στείλει το γραφείο του Πρωθυπουργού την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που εμποδίζουν τη ταχύτερη εισροή κοινοτικών κονδυλίων στη «στεγνή» ελληνική οικονομία.
Έτσι αν και ο Ζοζε Μπαρόζο είχε ζητήσει αναλυτική Έκθεση έως τις 28 Μαρτίου, η ελληνική πλευρά θα απαντήσει πιθανότατα την Μ. Παρασκευή 13 Απριλίου, λίγα 24ωρα πριν η Κομισιόν δημοσιοποιήσει ειδική Έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης και έξοδο από το τούνελ της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέμα πρόσθετων πόρων δεν τίθεται, καθώς όπως τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο στην επιστολή της 7ης Μαρτίου «προς το παρόν, δεν υπάρχει ανεπάρκεια πόρων αλλά, όπως ειπώθηκε κατά τη συνάντησή μας, εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολικός αριθμός αναπάντητων ερωτημάτων και διοικητικών εμποδίων τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν, για να μπορέσουν οι διαθέσιμοι πόροι να φθάσουν στην πραγματική οικονομία».
Σύμφωνα με τη Κομισιόν, που έχει ήδη δώσει σχετικές οδηγίες στην Ομάδα Κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ, οι προτεραιότητες είναι οι εξής:
- Καταβολή κοινών προσπαθειών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με σκοπό την αποδέσμευση των 650 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ούτως ώστε να παρασχεθεί η τόσο απαραίτητη ρευστότητα και κάλυψη κινδύνων. Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την υπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.
- Εξασφάλιση ταχείας συμφωνίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με τον μηχανισμό επιμερισμού των κινδύνων με σκοπό την υποστήριξη έργων υποδομής καίριας σημασίας. Πρώτο βήμα, σύμφωνα με τη Κομισιόν, είναι να αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους αναδόχους και τις τράπεζες, μέσα σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα, σχετικά με την αναγκαία αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης της εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, για να διασφαλισθεί η οικονομική τους βιωσιμότητα.
- Χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αναπρογραμματισμός των κονδυλίων, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να περιορισθεί η ανεργία των νέων.
- Προσδιορισμός συγκεκριμένων τρόπων στήριξης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
- Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.
- Εξεύρεση τρόπων για την επίσπευση της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ και τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου τους για την πραγματική οικονομία.